Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022

Αγγελικώς οι εν κόσμω πανηγυρίσωμεν

Κοινοποίηση
Συντάκτης  Νοε 07, 2017

 

Αυτό πού μας λέει η Γραφή για τους αγίους αγγέλους είναι πώς κατ εξοχήν είναι λειτουργικά(υπηρετικά) πνεύματα, πού αποστέλλονται σε διακονίες από τον Θεό.

Είναι αξιοθαύμαστο πώς οι λαμπροί και κατά χάριν ένδοξοι και άγιοι άγγελοι, σαν πρώτο ρόλο και αποστολή έχουν το υποτακτικό, την διακονία και την ταπείνωση. Αυτό είναι και το μήνυμα της εορτής τους. Εμείς βέβαια δεν είμαστε ασώματοι και άτρεπτοι προς το κακό. Παλεύουμε ακόμα με τις αρχές και εξουσίες του αιώνος και τις πράξεις μας υπαγορεύει το σαρκικό φρόνημα και το θέλημα πού γίνεται ο δυνάστης μας. Ωστόσο, όμως ας μας είναι μια κατανυκτική υπενθύμιση η άκρα και αγιασμένη ταπείνωση και υπακοή τέτοιων ένδοξων και λαμπρών όντων στον Θεό.

 Πόσο υπέροχα και ταπεινά πλάσματα είναι οι άγιοι άγγελοι!Αυτοί πού καταδέχονται να φιλοξενούνται από ταπεινούς ανθρώπους και να τρέχουν με προθυμία να προστατεύσουν και να φυλάξουν εμάς τα ανάξια και υλικά πλάσματα. Τί άκρα ταπείνωση και αγάπη κρύβουν αυτά τα συνεσταλμένα φτερά, τα βλέμματα πού κοιτάζουν προς τα κάτω , τα χέρια τα κεκαλυμμένα ενώπιον του Κυρίου Σαβαώθ! Τί παραστατικά όμορφες και κατανυκτικά διδακτικές είναι οι αγιογραφίες των αγγέλων στην αγιασμένη μας παράδοση! Τί προθυμία να συγκαταβαίνουν μαζί με τον Κύριο τους σε κάθε θεία λειτουργία για να συνδοξολογήσουν με μας τους γήινους και να υπουργήσουν στο μυστήριο!Τί χαριτωμένη απλότητα η διακονία τους στον χοϊκό και αμαρτωλό ιερέα στην φρικτή ιερουργία, ακόμα και στο ταπεινότερο και ξεχασμένο από τον κόσμο ξωκκλήσι. Τι συγκινητική η προστασία τους στους ελαχίστους και η μεταφορά κάθε αιτήματος τους στον Παντεπόπτη Κύριο.Πόσο παρηγορητικές οι απλωμένες τους πτέρυγες στην ορφάνια του κόσμου.

 Πτερυγοφόροι όχι μόνον για το ταχύδρομο και την προστασία, αλλά για την μίμηση. Να φτάσουμε μαζί τους στην έννοια των υψηλών και θείων νοημάτων.Να εγκαταλείψουμε την γη της εγωϊστικής μας ορφάνιας και να πετάξουμε προς τα "υψηλά" εκεί πού είναι η κοινωνία όσων ίστανται μετα φόβου ενώπιον του υψηλού Θεού του παντοκράτορος.Να περιβληθούμε αυτό το εικογραφημένο σε αυτούς διάδημα το οποίο συμβολίζει την άμεση επικοινωνία με τον Θεό και την όσον δυνατον κατανόηση των θεϊκών μηνυμάτων. Να αποδυθούμε τον χιτώνα τον καθημαγμένο των παθών και να ενδυθούμε αυτό το φωτοειδές και λαμπροφόρο ένδυμα των αρετών τους.Να λεπτύνουμε το στόμα στις φλυαρίες και τις ματαιότητες για να αφιερωθεί μονότροπα και αποκλειστικά σε μία μόνο έκφραση, την δοξολογία και ευχαριστία του Θεού.

 Γι αυτό η Εκκλησία μας προτρέπει "Αγγελικώς οι εν κόσμω πανηγυρίσωμεν...".Μεταφορά νοερή στον κόσμο πού όλα περιβάλλονται από το φώς Του και είναι αφιερωμένα στην λατρεία Του.

Κοινοποίηση
π. Παντελεήμων Κρούσκος

Ιερεύς στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου Καλύμνου και Αστυπαλαίας, πτυχιούχος Κοινωνικής Θεολογίας Θεολογικής Σχολής Αθηνών, ιερατεύων στην Ι.Μ Ελεούσης Ρότσο Καλύμνου

Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  1. Δημοφιλή
  2. Προτεινόμενα

Ημερολόγιο

« May 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31