Η χαρά και η νηστεία του σαρανταημέρου

Συντάκτης  15 Νοε, 2018

 

Μπήκαμε πλέον στην σαρακοστή των Χριστουγέννων.

Η χαρά μας είναι μεγάλη και βαθιά, διότι εγγίζει η μεγάλη εορτή των Θεοφανείων, της φανέρωσης του Θεού στον κόσμο μας με σάρκα και οστά.

Όλη αυτή η πνευματική χαρά και οι εκφράσεις της μπορεί να μοιάζουν σκανδαλιστικές, γιατί παντού επικρατεί η θλίψη, η αβεβαιότητα, η κυνική απελπισία, η ανθρώπινη πραγματική δυστυχία.

Και όμως!

Έχουμε δικαίωμα να πανηγυρίζουμε. Γιατί ορθοδόξως δεν συγχέουμε την ευδαιμονιστική ψεύτικη χαρά των εορτών με την μυστική αναφαίρετη και αυξανόμενη πνευματική χαρά πού μας δίνει ο Χριστός, όπως δεν την συγχύσαμε ποτέ όσοι ζούμε την Εκκλησία κατά μέτρον και χάριν συνειδητά.

Δεν παραθεωρούμε τα βάσανα και τις οδύνες του κόσμου. Αντιθέτως αυτή η πασχαλινή χαρά των ορθοδόξων στηρίζει ακόμα την οικουμένη την τραγική και άχαρη.

Αν λείψει η ΧΑΡΑ της ορθοδοξίας λείπει το άλας και το φως του κόσμου.

Αυτό το μήνυμα της θεοφάνειας και της λύτρωσης το μεταλαμπαδεύουμε όχι μόνο με ύμνους, νηστείες και δεήσεις, αλλά με αυτό το έμπρακτο δόσιμο της ελπίδας σε έναν απελπισμένο κόσμο.

Γιατί ευαγγελίζομαι ημίν χαράν μεγάλην ότι Χριστός ετέχθη, ετέχθη υμίν σήμερον σωτήρ, ος εστί Χριστός ο Κύριος.

Από σήμερα άρχισε ήδη η σαρανταήμερη πορεία μας πρός το μυστήριο των μυστηρίων.

Κατά το περίφημο Ιδιόμελο της λειτουργικής μας παράδοσης:

Νηστεύσωμεν νηστείαν δεκτήν,

ευάρεστον τώ Κυρίω,

αληθής νηστεία, η τών κακών αλλοτρίωσις,

εγκράτεια γλώσσης, θυμού αποχή,

επιθυμιών χωρισμός,

καταλαλιάς, ψεύδους, καί επιορκίας,

η τούτων ένδεια, νηστεία εστίν,

αληθής καί ευπρόσδεκτος

Όμως ,όπως η νηστεία από τις τροφές δεν έχει ουσία χωρίς την αποκοπή από τα πάθη,έτσι και ο πνευματικός αγώνας δεν έχει καμία βάση αν δεν κάνουμε νηστεία από τις πολλές και χορταστικές τροφές. Η χορτάτη κοιλιά δεν γεννά πνευματικότητα,αλλά οι τροφές οι λιπαρες είναι σαν φρύγανα πού φουντώνουν την φωτιά των παθών.Καλούμαστε να αγνιστούμε σε ψυχή και σώμα.Δεν κερδίζουν την βασιλεία οι χορτατοι,αλλά αυτοί που βιάζουν τον εαυτό τους.Η νηστεια από τις τροφές έχει και κοινωνικό σκοπό κατα τον μέγα Βασίλειο.Νηστευω δηλαδή για να εξοικονομήσω τροφές και άλλα αγαθα και να τα μοιραστώ με όσους στερούνται.Η νηστεία βοηθά την καθαρή προσευχή,σβηνει τα πάθη,μαλακώνει τις ορμές,μας κάνει σπλαχνικούς με όσους πεινούν και γυμνητεύουν,μας ηρεμεί,μας εξευγενίζει,μας κανει ταπεινούς και αναγκεμενους μπροστά στον Θεό,μας λαμπρυνει,αναπαυει το σωμα και γλυκαινει την ψυχή .Αυτό το σώμα μας είναι ο αγιασμένος ναός του Κυρίου.Η νηστεια λοιπόν δεν βρίσκεται στον κόσμο των αφηρημένων εννοιων αλλα στην πραγματική μας παρουσία.Ουκ έστιν η βασιλεια του Θεού βρωσις και ποσις,αλλα δικαιοσυνη και ασκησις συν αγιασμώ.Mέσα στον κόσμο . Ακριβώς μέσα στην πραγματικότητα του κόσμου.

Με αστέρα οδηγό την θεολόγο νηστεία, ας περάσουμε με ελπίδα την έρημο της πείνας και της δίψας για να βρούμε την Αιώνια Τροφή στην νοητή τράπεζα της Βηθλεέμ!

Καλό σαρανταήμερο! Καλή δύναμη!

 

π. Παντελεήμων Κρούσκος

Ιερεύς στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου Καλύμνου και Αστυπαλαίας, πτυχιούχος Κοινωνικής Θεολογίας Θεολογικής Σχολής Αθηνών, ιερατεύων στην Ι.Μ Ελεούσης Ρότσο Καλύμνου

Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  1. Δημοφιλή
  2. Προτεινόμενα

Ημερολόγιο

« December 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31