Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2022

Χριστοκεντρικότητα στην καθημερινότητα…

Κοινοποίηση
Συντάκτης  Αυγ 08, 2022

Όταν παντρεύεσαι, όχι μόνο δεν τελειώνουν όλα, αλλά τότε είναι που τα πάντα ξεκινούν . .

Γάμος δεν είναι να δέσουμε το πλοίο στο λιμανάκι του εγωισμού μας, αλλά να ανέβουμε στην κιβωτό της σωτηρίας και να σαλπάρουμε χέρι-χέρι με ευθύνη, αγάπη και θυσία ο ένας για τον άλλον.

Προσπαθήστε να μην έρθει η ανία μέσα από τη συνήθεια και τη φθορά της καθημερινότητας.

Κάντε πράγματα μαζί, ως ζευγάρι. Να γίνεστε όπως τα παιδιά. Να χαμογελάτε συχνά. Να έχετε ενσυναίσθηση, για να αντιλαμβάνεστε πως νιώθει ο άλλος. Ακόμα και μια ταινία να τη βλέπετε αγκαλιά. Αν έχετε παιδιά, να προσπαθείτε να βρίσκετε χρόνο για εσάς τους δυο. Να μιλάτε και να κουβεντιάζετε πολύ. Να λέτε συχνά τη λέξη «σ’αγαπώ» και «συγγνώμη» και να ενδιαφέρεστε για το πώς νιώθει ο άνθρωπός σας. Να έχετε παρέες, να βγαίνετε και να περνάτε όμορφα. Δεν είναι ανάγκη να μιλάμε για τους κανόνες της Εκκλησίας. Να βγείτε και να περάσετε ωραία ! Ένα ποτάκι στο δειλινό να χαρείτε ο ένας τον άλλον. Σε όλα αυτά είναι και ο Χριστός μαζί σας. Ο Χριστός δεν είναι ένα λυχνάρι στο οποίο, πας και ζητάς πράγματα. Είναι ένα ζωντανό πρόσωπο που λάμπει μέσα στη ζωή σου και με τις πράξεις σου για τον άλλον. Όλα αυτά δεν είναι αγαπολογίες αλλά στοιχεία κοινωνίας αγάπης μεταξύ αγαπημένων και ερωτευμένων προσώπων.

Yπάρχουν ζευγάρια που δεν μιλάνε μεταξύ τους, δεν βρίσκονται στο κρεββάτι τους αλλά θεωρούν μέγα αμάρτημα ότι ξέχασαν ένα τροπάριο του αποδείπνου ή έφαγαν ένα σοκολατάκι την Τετάρτη. Αντιμετωπίζουν τον Χριστό σαν θρησκευτικό καθήκον ή ως σχέση πραγματική μέσα στην καθημερινότητα; Καλός είναι ο αγώνας, αλλά όταν δεν γίνεται συνειδητά ή όταν γίνεται γιατί «πρέπει» να γίνει, ποια είναι τα οφέλη; Πού είναι η ευλογία όταν διαβάζω το Απόδειπνο αλλά με τον άνθρωπό μου δεν μιλάμε γιατί έχουμε τσακωθεί; Τον 50ο ψαλμό γιατί τον διαβάσαμε; Μήπως τελικά χάνουμε τον δρόμο και αποτυγχάνουμε από τον στόχο; Καταλήγουμε να είμαστε ανέραστοι θρησκευτικοί άνθρωποι και όχι ερωτικοί άνθρωποι του Χριστού. Βλέπουμε την αμαρτία στο σοκολατάκι και όχι στην κατάκριση ή την ξινίλα προς τον άνθρωπο με τον οποίο ζούμε στο ίδιο σπίτι. Κάτι τελικά δεν κάνουμε σωστά . . .

Ο πνευματικός αγώνας δεν εξαντλείται σε θρησκευτικά καθήκοντα. Ο πνευματικός αγώνας και η πνευματική ωρίμανση είναι γονιμοποιημένο αποτέλεσμα από τη συνειδητή υπαρξιακή στάση που έχουμε  προς το πρόσωπο του Χριστού. Δεν μπορεί να ανάβεις κεριά στην Εκκλησία αλλά με τη στάση σου να σβήνεις το κερί της καρδιάς του ανθρώπου που έχεις παντρευτεί. Δεν μπορεί να κάνεις μετάνοιες στον Χριστό και να μην λες ποτέ συγγνώμη σε άνθρωπο. Δεν μπορεί να κάνεις νηστεία για να αγαπήσεις τον Χριστό αλλά να μην μιλάς σε άνθρωπο. Δεν μπορεί να αγωνιάς καθημερινά για τη σωτηρία σου αλλά να έχεις τον άλλον δεδομένο στον γάμο και παρατημένο σε μια άκρη.

Ακόμα και την αδυναμία σου την αντιλαμβάνεσαι για την κάνεις δύναμη στο Φως του Χριστού και όχι για να την αφήσεις να σαπίζει στα σκοτάδια.

Τελικά αυτά που λέμε και αυτά που προσευχόμαστε, με αυτά που κάνουμε πράξη έχουν τεράστια διαφορά. Ας μειώσουμε την απόσταση των λόγων από την πράξη, με συνείδηση, μετάνοια και αγάπη.

Να έχουμε τον Χριστό στη ζωή μας όχι σαν καθήκον, αλλά ως ζωντανό πρόσωπο….

Φρόντισε λοιπόν αδερφέ μου καλέ τον Χριστό που πήρες στο Μυστήριο του Γάμου να Τον βλέπεις και να Τον έχεις μέσα σε όλα τα πράγματα της ζωής. Το φως του ήλιου υπάρχει σε όλες τις ακτίνες. Το πώς σκέφτεσαι , το πώς πράττεις, το πώς κινείσαι , μέσα στην καθημερινότητά σου δείχνουν το πόσο πνευματικός άνθρωπος είσαι. Να γίνεις λοιπόν άνθρωπος του Χριστού και όχι «εκκλησιαστικός – θρησκευτικός άνθρωπος».

Καλό αγώνα…

π.Σπυρίδων Σκουτής – euxh.gr

 

Κοινοποίηση
π. Σπυρίδων Σκουτής

Απόφοιτος ΕΙΕΚ Ριζαρείου Εκκλησιαστικής σχολή. Κληρικός Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Εφημέριος Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Νοσοκομείου "ΕΛΠΙΣ".

Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  1. Δημοφιλή
  2. Προτεινόμενα

Ημερολόγιο

« October 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31