Κυριακή, 03 Δεκεμβρίου 2023

Βλέπουμε σύμφωνα με την καθαρότητα των οφθαλμών της καρδιάς μας.

Κοινοποίηση
Συντάκτης  Απρ 09, 2023

Ο Χριστός είναι αυτός που είναι αλλά εμείς τον βλέπουμε με το περιεχόμενο της καρδιάς μας.

Η εικόνα του Χριστού δημιουργείται από τις ανάγκες που έχουμε μέσα μας. Αυτό δημιουργεί μια αλλοίωση του Χριστού στη ζωή μας. Οπότε μπαίνουμε στην ουσία σε μια σχέση όχι με το πραγματικό πρόσωπο του Χριστού αλλά με ένα είδωλο που το έχουν φτιάξει οι εσωτερικές μας ανάγκες διότι διψάνε για την κάλυψη του κενού. Αυτό είναι μια μορφή ειδωλολατρίας. Θέλει κότσια να δεις τον Χριστό γι’ αυτό που είναι, να μπεις σε σχέση μαζί Του με αυτό που είσαι. Θα το κάνεις με την απόφαση να διαλυθείς και από τα τραυματισμένα κομμάτια σου να φτιάξεις και πάλι αυτή την όμορφη εικόνα που έχει δημιουργήσει Εκείνος. Θέλουμε πολλές φορές να δικαιολογήσουμε τα πάντα διότι δεν μας συμφέρει ο Χριστός. Τον θέλουμε αλλιώς διότι μας ξεβολεύει. Θέλει ξεκάθαρες κουβέντες και αποφάσεις που εμείς δεν θέλουμε να πάρουμε. Έχουμε γάμο με την αμαρτία και θεωρούμε τη σχέση με τον Χριστό μοιχεία, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο.

Βλέπουμε τον Χριστό, τον κόσμο, σύμφωνα με το περιεχόμενο της καρδιάς μας. Αυτό το περιεχόμενο δίνει ερμηνευτικά αποτελέσματα. Γι΄ αυτό η καρδιά χρειάζεται κάθαρση και η πυξίδα να γυρίσει προς το πρόσωπο του Χριστού.

Δεν θα την αποφύγουμε αυτή τη συνάντηση με τον Νυμφίο.

Το σκάνδαλο είναι ότι αμαρτάνω και Αυτός όλο και περισσότερο με αγαπάει. Μόνο ένας Θεός αγάπης θα μπορούσε να ενεργεί με αυτόν τον τρόπο. Σκάνδαλο που η δικαιοσύνη και η Αγάπη του Θεού διαλύει τα ψευτοηθικά μας μαγειρέματα.

Είναι φοβερό. . .

Να τον φτύνω, να του δίνω ραπίσματα, να σκίζω τον χιτώνα του, να του χτυπάω με σφυρί τα καρφιά δυνατά και Αυτός να μου λέει : «Μα εγώ σε αγαπώ παιδί μου!».

Έρχεται ο Νυμφίος… Μας κοιτάει, κάτι θέλει να μας πει, αλλά δεν το λέει. Μιλάει η σιωπή Του, μια σιωπή αγωνίας αλλά και αγάπης.

Τι να απαντήσεις σε αυτό το βλέμμα;

Μην κοιτάς να δικαιολογηθείς αλλά να σταθείς ενώπιόν Του με μια σιωπή αποδοχής του θελήματος Του. Κάνε με ό,τι θέλεις Κύριε . . .

π.Σπυρίδων Σκουτής – euxh . gr

Κοινοποίηση
π. Σπυρίδων Σκουτής

Απόφοιτος ΕΙΕΚ Ριζαρείου Εκκλησιαστικής σχολής. Κληρικός Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Εφημέριος Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Νοσοκομείου "ΕΛΠΙΣ".

Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  1. Δημοφιλή
  2. Προτεινόμενα

Ημερολόγιο

« December 2023 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31