Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Το σύστημα

Κοινοποίηση
Συντάκτης  Απρ 01, 2018

Στο βιβλίο του Ντοστογιέφσκυ "Αδελφοί Καραμαζώφ" αναφέρεται ένας διάλογος μεταξύ ενός Ισπανού Καρδινάλιου ιεροεξεταστή και του Χριστού.

Τελικά ο Καρδινάλιος λέει στον Χριστό: Τί θέλει ο άνθρωπος; λίγο φαγητό , λίγα θεάματα και περνάει καλά. Γιατί εσύ θέλεις να του δώσεις περισσότερη αξία; Και φυσικά ο Χριστός δεν του απαντά. Ο άνθρωπος έχει την ανάγκη της ενσωμάτωσης στο σύστημα. Χωρίς το σύστημα δεν νιώθει να έχει ύπαρξη. Ο μικράνθρωπος έχει ύπαρξη ως ένα εργαλείο ενός συστήματος. Χωρίς το σύστημα το εργαλείο άνθρωπος είναι άχρηστο. Ο Χριστός δίνει την ελευθερία στον άνθρωπο να ξεφύγει από το σύστημα. Ο Χριστός δείχνει στον άνθρωπο ότι το σύστημα είναι ο θάνατός του. Ο Χριστός δεν μπορεί να κλεισθεί σε κανένα σύστημα. Πόσο ανόητοι είμαστε εμείς που τον έχουμε κάνει σύστημα. Είναι δυνατόν να χωρέσει ο ωκεανός στην κούπα του καφέ μου;

Το σύστημα είμαι εγώ ο νευρωτικός παπάς που σε κοιμίζω με τα ψεύτικα λόγια τα μεγάλα και βαυκαλίζομαι ψάχνοντας να βρω την ύπαρξή μου στα μπράβο του κόσμου. Το σύστημα είσαι εσύ η γυναικούλα που ενώ δεν έχεις να πληρώσεις το φροντιστήριο των παιδιών σου, πελαγοδρομείς ανάμεσα στη ντόλτσε καμπάνα φίρμα του παντελονιού σου και στο χοιρινό με δαμάσκηνα που σου προσφέρει κονσέρβα η κακόμοιρη περσόνα του μεσημεριού. Το σύστημα είναι ο σύγχρονος φαρισαίος, ο βολεμένος της εποχής, που πάει και στην Εκκλησία για να είναι ασορτί το κουστούμι του με τον φαρισαϊσμό του. Το σύστημα είσαι εσύ που καθημερινά βρίζεις τον πολιτικό που διόρισε το παιδί σου στο δημόσιο.

Το σύστημα είναι ο πολιτικός που μου αραδιάζει παραμύθια γιατί ξέρει ότι μ αρέσει να με κοιμίζουν με παραμύθια. Το σύστημα είμαι εγώ που κάνω ότι τον πιστεύω, ελπίζοντας να βολευτώ κάπου και γι αυτό υποθηκεύω το μέλλον μου στα παραμύθια.

Το σύστημα είναι ένα αλισβερίσι, μια φανουρόπιτα. Στην φανουρόπιτα υπάρχει ένα αλισβερίσι μεταξύ εμένα και του παπά, γιατί ο Θεός δεν μπαίνει σε αλισβερίσια. Ότι δίνει ο Θεός το δίνει δωρεάν, γι αυτό η ενέργεια του Θεού λέγεται χάρις. Το σύστημα είναι ο παπάς που περιμένει να πάρει το μερίδιό του από το αλισβερίσι, αλλά το σύστημα είμαι και εγώ που περιμένω να πάρω το δικό μου μερίδιο, από αυτό το αλισβερίσι, από τον Θεό. Έτσι στο σύστημα χρειάζονται πάντα δύο. Όταν έχουμε μόνο έναν τότε δεν λειτουργεί το σύστημα.

Θα μπορούμε να λέμε παραδείγματα για χρόνια για να δούμε τι είναι το σύστημα. Το σύστημα τελικά είμαστε εμείς. Δεν είναι κάτι που κάπου υπάρχει, αλλά είναι αυτό που δημιουργούμε εμείς. Για να φύγουμε από το σύστημα θέλει κότσια. Ο Χριστός θέλει και πάει στο Σταυρό, γιατί αν δεν πάει στο σταυρό τότε θα γίνει και ο ίδιος σύστημα. Όταν ο Πέτρος του ζήτησε να μην πάει στα Ιεροσόλυμα και να αποφύγει τον Σταυρό ο Χριστός του απαντά: "Πήγαινε πίσω μου σατανά γιατί μου γίνεσαι σκάνδαλο και δεν επιθυμείς τα του Θεού αλλά των ανθρώπων". (Ματ.16,23) Ο Πέτρος ήταν ακόμα άνθρωπος που έβλεπε την ζωή μέσα στο σύστημα. Δεν γνωρίζει πως είναι η ζωή έξω από το σύστημα. Για να φύγεις από το σύστημα πρέπει να έχεις τη βούληση να τα θυσιάσεις όλα. Αν δεν θέλεις να θυσιάσεις το βολεμά σου είσαι σύστημα. Σύστημα είμαι και εγώ που τόσα χρόνια προσπαθώ να γράψω εξυπνάδες για να είμαι μέσα στο σύστημα. Για να φύγεις από το σύστημα πρέπει να ζήσεις την σιωπή. Πρέπει να πάψεις να μιλάς για να αφουγκραστείς τον αληθινό εαυτό σου και μέσα εκεί να σε διδάξει ο Χριστός ποια είναι η ζωή έξω από το σύστημα. Γι αυτό σιωπή . . .

Κοινοποίηση
π. Παναγιώτης Βαρδουνιώτης

Εφημέριος Ι. Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Ν. Ιωνίας. Ιερά Μητρόπολης Ν. Ιωνίας και Φιλαδέλφειας Αττικής.

Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  1. Δημοφιλή
  2. Προτεινόμενα

Ημερολόγιο

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30