Τα πάντα θα κριθούν στις λεπτομέρειες

Συντάκτης  08 Αυγ, 2018

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε έναν λευκό πίνακα με μία μαύρη κουκίδα.

Δεν θα εστιάσουμε στο μικρό μαύρο σημάδι, αλλά στο λευκό. Αρχικά ο πίνακας ήταν λευκός, κατάλευκος. Αυτή η μικρή μαύρη κουκίδα «λέρωσε» και «χάλασε» τη λευκότητα του. Τον πίνακα πλέον δεν μπορείς να τον πεις λευκό. Τον λες λευκό με μία μαύρη κουκίδα. Αυτή η μικρή μαύρη κουκίδα έκανε τη διαφορά , αυτή τη διαφορά να έχουμε πλέον κάτι άλλο από έναν κατάλευκο πίνακα. Αυτή η μικρή λεπτομέρεια έκανε μια διαφορά τεράστια και αυτό πρέπει να προσέξουμε και στην πραγματική μας ζωή.

Λέει ο περισσότερος κόσμος : «Δεν σκότωσα , δεν έκλεψα είμαι μια χαρά». Τα βασικά πράγματα τα βλέπουμε, αλλά αρνούμαστε να δούμε τις λεπτομέρειες, που εκεί δυστυχώς θα κριθεί η διαφορά , η σωτηρία. Εκεί θα διαφοροποιηθεί η ίαση από την αρρώστια, ο άγγελος που θα γίνει δαίμονας. Δεν δίνουμε σημασία στις λεπτομέρειες, αλλά αυτές καθορίζουν πάρα πολλά στη ζωή και τη σωτηρία μας.

Αρνούμαστε να δούμε τις εκβολές των παθών σε μικρά καθημερινά πράγματα, δεν δίνουμε σημασία στους λογισμούς που είναι καρποί από ένα δέντρο που έχει ρίζες στην καρδιά και ίσως πάσχει από αρρώστια και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα.

Αυτό ισχύει και για το σώμα. Από μια μικρή λεπτομέρεια, ένας μικρός πόνος που θα αγνοήσουμε μπορεί να είναι η αρχή για μια αρρώστια που μπορεί να μας στοιχίσει και την ίδια μας τη ζωή.

Στις λεπτομέρειες βρίσκονται τα διαμάντια. Εκεί βρίσκονται οι μεγάλες αλλαγές για τον δρόμο της σωτηρίας ή της απώλειας. Να παρατηρούμε τα πάντα στον εαυτό μας. Να μην αφήνουμε κάτι να πέσει κάτω και να ψάχνουμε την ευθύνη μας σε κάθε λεπτό της ζωής μας. Να βάζουμε την πνευματική μας κατάσταση κάτω από το μικροσκόπιο που λέγεται Ιερά εξομολόγηση. Όχι για να κατηγορήσω τον άλλον, αλλά για να βρω ΕΜΕΝΑ στο πρόβλημα, τη δική μου ευθύνη, και με τη βοήθεια του Θεού να ξεκινήσω τη θεραπεία. Να γίνει ο καθρέφτης μας το πρόσωπο του Χριστού ώστε μέσα από το Φως της Χάριτος να βρούμε την ασθένεια και να την θεραπεύσουμε μέσα από τα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας μας.

Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν αντιμετωπίζω κάποιες λεπτομέρειες με τη γνωστή φράση «’Έλα μωρέ, δεν τρέχει και τίποτα». Με αυτή την αντιμετώπιση πολλοί άνθρωποι, δεν φόρεσαν κράνος στο μηχανάκι, ζώνη στο αυτοκίνητο, ήπιαν λίγο παραπάνω και οδήγησαν , έμπλεξαν στα ναρκωτικά ή σε σατανιστικές τελετές, κάποιοι έφτασαν ακόμα και στο έγκλημα.

Ας μην αφήνουμε αγαπητοί μου τη λεπτομέρεια να φεύγει έτσι , τουλάχιστον αν την αφήσουμε να φύγει, να το κάνουμε συνειδητά αφού την έχουμε εξετάσει μέσα από το κάτοπτρο του Ευαγγελίου.

Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά! Αν η λεπτομέρεια έχει υγεία ας γίνει η μαύρη κουκίδα ένα όμορφο καλλιτεχνικό αριστούργημα με το πινέλο της δημιουργίας, ας είναι η αρχή για κάτι όμορφο. Αν όμως η λεπτομέρεια δεν έχει υγεία μέσα της αλλά σήψη, ας τη σβήσουμε την κουκκίδα πριν εξαπλωθεί και λερώσει όχι μόνο τον πίνακα αλλά και ότι άλλο βρει μπροστά της.

Προσοχή στις λεπτομέρειες….είναι ικανές να μας σώσουν ή να μας καταστρέψουν. Καλό αγώνα.

 

π. Σπυρίδων Σκουτής

Απόφοιτος ΕΙΕΚ Ριζαρείου Εκκλησιαστικής σχολής. Εφημέριος Ενοριών Αγίου Γεωργίου Ρεπανιδίου Λήμνου και Γεννήσεως Χριστού Ρωμανού Λήμνου. Υπέυθυνος Νεότητας και Αιρέσεων στην Ιερά Μητρόπολη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου

Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  1. Δημοφιλή
  2. Προτεινόμενα

Ημερολόγιο

« May 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31