Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022

Ο υδραυλικός και ο πνευματικός

Κοινοποίηση
Συντάκτης  Αυγ 05, 2020

Συχνή η ερώτηση τους τελευταίους μήνες. Πάτερ τι κάνουμε με τον κορωνοϊό και είναι βλασφημία να φοράμε μάσκα στους Ναούς; Μέσα στον Ναό μεταδίδεται ο Κορωνοϊός;

Ας αρχίσουμε από το τελευταίο, μεταδίδεται οποιοσδήποτε ιός μέσα στην Εκκλησία; Η προσβολή όποιου ιού και η εκδήλωση μιας ασθένειας φανερώνει την φθαρτότητα των κτισμάτων, καθώς δεν οφείλουν την ύπαρξή τους στο είναι τους, αφού έχουν έρθει στην ύπαρξη εκ του μη όν, χάρις στην δημιουργική ενέργεια της αιτιώδους αιτίας, αυτό που ονομάζουμε Θεό.

Έτσι όλα τα κτίσματα τα διέπει η φθαρτότητα και ο θάνατος. Ας πάρουμε τώρα ένα ιερό σκεύος του Ορθόδοξου Ναού, το ιερό Ποτήριο. Όλοι οι ιερείς γνωρίζουμε ότι το ιερό Ποτήριο φθείρεται με το πέρασμα του χρόνου και γι' αυτό χρειάζεται κάποια συντήρηση. Παρόλο που μέσα στο Ποτήριο, κατά τη Θεία Λειτουργία, φιλοξενείται το Σώμα και το Αίμα του Θεανθρώπου Χριστού, η αφθαρτότητα της Θεανθρώπινης φύσης του Χριστού δεν μεταδίδεται στο ιερό Ποτήριο. Και γι' αυτό το Ποτήριο φθείρεται. Μια εικόνα μέσα στον Ναό, κάποια στιγμή θα χρειαστεί συντήρηση. Παρόλο που η εικόνα έχει καθηγιασθεί με ευχή και τη χρήση του Αγίου Μύρου, η εικόνα φθείρεται. Συνεπώς τίποτα μέσα στο Ναό δεν είναι άφθαρτο και αιώνιο. Παντού υπάρχει ο νόμος της φθαρτότητος, ο οποίος οφείλεται στην δημιουργία των πάντων εκ του μη όντος. Έτσι τίποτε δεν εμποδίζει έναν ιό να μεταδοθεί μέσα στους ιερούς Ναούς.


Στην ερώτηση τι κάνουμε με τον Κορωνοϊό; Υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων η οποία ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει Κορωνοϊός. Πολλοί καταφεύγουν στους πνευματικούς ιερείς και ρωτούν πάτερ τί να κάνουμε; Θα πω τη γνώμη μου. Όταν στο σπίτι μου χαλάνε τα υδραυλικά οπωσδήποτε θα απευθυνθώ σε κάποιο ειδικό υδραυλικό για να επισκευάσει τη ζημιά, δεν θα πάω στον πνευματικό. Αντιθέτως όταν θέλω να ελευθερωθώ από τα πάθη μου και τις εμπαθείς επιθυμίες μου, να φθάσω στην κάθαρση, θα πάω ασφαλώς σε κάποιο πνευματικό ιερέα και όχι βέβαια στον υδραυλικό. Το ίδιο θα κάνω και με τον Κορωνοϊό. Θα εμπιστευθώ τον ιατρό μου. Θα ρωτήσω τον γιατρό μου και ότι μου πει θα κάνω, και δεν θα απευθυνθώ ούτε σε υδραυλικό και ασφαλώς ούτε σε πνευματικό. Αν λοιπόν ο ιατρός μου πει ότι πρέπει να φοράω μάσκα μέσα σε κλειστούς χώρους, τότε θα φορέσω μάσκα μέσα στον Ναό, γιατί βλασφημία δεν είναι να φοράω μάσκα μέσα στο Ναό, αλλά βλασφημία είναι να αδιαφορώ για το αν θα μεταδώσω κάποια ασθένεια στους συνανθρώπους μου. Γιατί ενώ ο ειδικός, ο ιατρός, μου έχει πει ότι πρέπει να φοράω μάσκα, εγώ δεν τη φοράω, βάζοντας σε κίνδυνο τους συνανθρώπους μου. Αυτό είναι βλασφημία.

Κοινοποίηση
π. Παναγιώτης Βαρδουνιώτης

Εφημέριος Ι. Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Ν. Ιωνίας. Ιερά Μητρόπολης Ν. Ιωνίας και Φιλαδέλφειας Αττικής.

Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  1. Δημοφιλή
  2. Προτεινόμενα

Ημερολόγιο

« June 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30