Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023

Ναι! Είμαι Φαρισαίος, Κύριε !

Κοινοποίηση
Συντάκτης  Απρ 18, 2022

Το Ευαγγέλιο στην Εκκλησία όταν το ακούμε το παίρνουμε αυστηρά προσωπικά.

Δεν λέμε απλά «Τι είπε σήμερα ο Χριστός» αλλά «Τι λέει σε εμένα ο Χριστός, στο σήμερα και το τώρα». Τα «Ουαι» λοιπόν δεν απευθύνονται ιστορικά μόνο στους Φαρισαίους, αλλά σε όλους εμάς και ιδιαίτερα στους ανθρώπους που είμαστε μέσα στην Εκκλησία. Από Δεσποτάδες, Παπάδες, Μοναχούς, ψάλτες, επιτρόπους και φυσικά σε κάθε άνθρωπο. Ο άνθρωπος που θα πει «Καλά κάνει και τα λέει στους Φαρισαίους, εγώ δεν έχω καμία σχέση διότι είμαι άνθρωπος της Εκκλησίας», καλύτερα να κοιταχτεί υπαρξιακά στον καθρέφτη για να δει τι του γίνεται.

Σήμερα, λοιπόν, θα εστιάσουμε να δούμε πόσα από τα «ουαι» απευθύνονται σε εμάς και πόσες φορές έχουμε πέσει στη ζωή μας. Ο Φαρισαϊσμός και η υποκρισία δεν είναι απλό πράγμα. Είναι εσωτερική πνευματική διαστροφή του ανθρώπου που δύσκολα θεραπεύεται. Με λίγα λόγια Φαρισαϊσμός είναι το «Απ’εξω κούκλα και από μέσα πανούκλα» που λέει και ο λαός ή από την άλλη, άλλα να λέει το στόμα και άλλα να εννοεί, να βιώνει και να συγκαταθέτει η καρδιά.  Eμείς όμως ; «Οὕτω καὶ ὑμεῖς ἔξωθεν μὲν φαίνεσθε τοῖς ἀνθρώποις δίκαιοι, ἔσωθεν δὲ μεστοί ἐστε ὑποκρίσεως καὶ ἀνομίας», από έξω δηλαδή άνθρωποι της Εκκλησίας και από μέσα άνθρωποι της πονηρίας.

Καλά κάνεις Χριστέ μου και μας τα λες, σε όλα είμαστε μέσα. Έχουμε το κακό μας το χάλι και αντί να έρθουμε σ' Εσένα, περπατάμε σε σκοτεινά μονοπάτια.

"Φαρισαῖε τυφλέ, καθάρισον πρῶτον τὸ ἐντὸς τοῦ ποτηρίου καὶ τῆς παροψίδος, ἵνα γένηται καὶ τὸ ἐκτὸς αὐτῶν καθαρόν."

Όχι Κύριε δεν ειναι αυτοί ! Εγώ είμαι !! Βοήθησε με να δώ που είμαι !!

Ναι είμαστε τυφλοί! Το παραδεχόμαστε! Έλα Εσύ που είσαι το Φως το αληθινό να ανοίξουμε τους οφθαλμούς της καρδιάς μήπως καταλάβουμε έστω κάτι ελάχιστο…

Η αλλαγή ξεκινάει όταν πεις μέσα σου "ὅτι Χριστὸς Ἰησοῦς ἦλθεν εἰς τὸν κόσμον ἁμαρτωλοὺς σῶσαι, ὧν πρῶτός εἰμι ἐγώ" Τιμόθεον Α΄ (α΄ 15 – 17)  όχι ότι Αγιότερος και καλύτερος ειμι εγώ..

Έτσι αδέρφια για υπενθύμιση  . . . .  

π.Σπυρίδων Σκουτής – euxhgr 

Κοινοποίηση
π. Σπυρίδων Σκουτής

Απόφοιτος ΕΙΕΚ Ριζαρείου Εκκλησιαστικής σχολής. Κληρικός Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Εφημέριος Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Νοσοκομείου "ΕΛΠΙΣ".

Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  1. Δημοφιλή
  2. Προτεινόμενα

Ημερολόγιο

« March 2023 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31