Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023

Να ταξιδεύεις αθόρυβα με την αγάπη στις αποσκευές σου . . .  

Κοινοποίηση
Συντάκτης  Αυγ 16, 2022

Αφήνουμε δυστυχώς το παρελθόν να μας κυνηγά ενώ στην ουσία δεν υπάρχει νόημα να ασχολούμαστε με κάτι που υπήρξε στο χθες. 

Δεν έχει νόημα να ψάχνουμε τι και πώς, ούτε έχουμε χρόνο για τέτοιες ασχολίες. Πολλές φορές πέφτουμε πνευματικά αλλά οφείλουμε να σηκωθούμε και μάλιστα γρήγορα. Αν μείνουμε στην πτώση θα μας κατασπαράξει. Θα δημιουργήσει ρήγματα και ενοχές που θα μας διαλύσουν. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασχολούμαστε με το παρελθόν, με τοξικούς ανθρώπους και τοξικές σχέσεις. Ας δημιουργήσουμε τις κατάλληλες αποστάσεις ασφαλείας, χωρίς βέβαια να αποστασιοποιείται η αγάπη, και ας προχωρήσουμε. Η αγκαλιά του Χριστού μας περιμένει και δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Ωστόσο, ας διδαχτούμε από τα παθήματα του παρελθόντος ώστε να γίνουνε μαθήματα του μέλλοντος.

Άνθρωποι θα έρθουν και θα φύγουν από τη ζωή μας . Είναι ελεύθεροι να το κάνουν και φυσικά θα τους ανοίξουμε την πόρτα με χαμόγελο και αγάπη. Αν ο άλλος δεν σε θέλει, άφησέ τον να φύγει. Είναι η καλύτερη πράξη αγάπης και ευγνωμοσύνης. Να ευχαριστήσεις γι’ αυτό που έζησες και προχώρα. Δεν καταλαβαίνει ο άλλος; Άφησέ τον στον κόσμο του ! Αφού είναι χαρούμενος εκεί! Δεν μας πέφτει λόγος! Τελικά, θα μείνει αυτός που θέλει εμάς και όχι κάτι από εμάς. Αυτός που νιώθει ότι είμαστε ένα κομμάτι στον καμβά της ζωής του. Όλα αυτά ασχέτως βιολογικών σχέσεων. Μπορεί να μην είναι οι γονείς σου , τα αδέρφια σου , τα ξαδέρφια σου ή οι συγγενείς σου . Μπορεί ένας φίλος να γίνει αδερφός και κομμάτι της ζωής σου. Κράτησέ τον και δόξασε τον Θεό. Θέλει κάποιος να απομακρυνθεί από εσένα; Δεν σου συμπεριφέρεται σωστά; Θέλει να σε χωρίσει για τους χ,ψ λόγους; Άφησέ τον να φύγει. Μην ρωτάς. Μην μπεις σε διαμάχες και διαξιφισμούς. Όταν κάτι έχει τελειώσει μην το κάνεις χειρότερο. Να αποχωρείς και να τελειώνεις καταστάσεις αθόρυβα. Να δημιουργείς αποστάσεις ήσυχα , ήρεμα χωρίς επιθέσεις και τοξικά νοήματα.

Έτσι κι αλλιώς είμαστε επισκέπτες εδώ. Ας είμαστε ήρεμοι και αθόρυβοι. Δεν μας υποχρεώνει κανείς για τίποτα. Είμαστε εδώ για δύο πράγματα: να συγχωρούμε και να αγαπάμε διότι ο άλλος είναι εικόνα Χριστού. Βάλε αδερφέ στη διαχείριση των σχέσεων και των καταστάσεων την αγάπη, τη μετάνοια και τη σιωπή. Τότε όλα στη ζωή σου θα είναι όμορφα και ήρεμα και όταν πλέον βγάλεις και οποιαδήποτε προσδοκία - εγωιστική επιθυμία, τότε θα νοιώθεις ελεύθερος σαν τον αετό.    

π.Σπυρίδων Σκουτής   - euxh. gr

Κοινοποίηση
π. Σπυρίδων Σκουτής

Απόφοιτος ΕΙΕΚ Ριζαρείου Εκκλησιαστικής σχολής. Κληρικός Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Εφημέριος Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Νοσοκομείου "ΕΛΠΙΣ".

Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  1. Δημοφιλή
  2. Προτεινόμενα

Ημερολόγιο

« March 2023 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31