Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024

Μήπως να εξετάσεις λιγάκι τη συμπεριφορά σου;

Κοινοποίηση
Συντάκτης  Οκτ 09, 2022

Ο Όσιος Παϊσιος και πολλοί Άγιοι Πατέρες μας αναφέρουν μια απλή αλλά συνάμα εκπληκτική διδασκαλία : «Να έχεις απλό λoγισμό».

Τόσο απλή φράση μεν, τόσο δύσκολη στην πράξη δε. Σταμάτα λοιπόν να κάνεις υπεραναλύσεις με το μυαλό σου. Κάνε μια προσπάθεια σε ό,τι σου λένε να βάζεις τον καλό λογισμό και να απαντάς με χαρά και αγάπη στον άλλον. Δίνε αγάπη και αισιοδοξία και ακόμα κι όταν διαφωνείς να το κάνεις με ηρεμία και αγάπη. Να μη δίνεις εντολές, αλλά να λες : «Κοίταξε αδερφέ μου κι αυτή την πλευρά αν θέλεις, ίσως αξίζει να την εξετάσεις λιγάκι».

Σου εξομολογείται ο άλλος ένα πρόβλημά του διότι θέλει κάπου να το πει, να το βγάλει από μέσα του. Ψάχνει κάποιον απεγνωσμένα να τον ακούσει διότι θέλει να ακουμπήσει κάπου κι εσύ πετάς τη φοβερή «τορπίλη» : «Δεν είναι τίποτα ! Εγώ να δεις τι έχω τραβήξει τα ίδια και χειρότερα!». Σταμάτα να απαντάς με συγκρητισμούς ! Ο άλλος εκείνη την ώρα ψάχνει ώμο να ακουμπήσει και λιμάνι να «προσαράξει»  την καρδιά του, δεν ψάχνει δικαστή. Το «Δεν έχεις τίποτα», «Εγώ έχει περάσει χειρότερα» ΔΕΝ είναι απάντηση. Δημιουργεί απόσταση κι ο άλλος μένει στο κενό. Είναι σαν να είναι κάποιος στον γκρεμό με το ένα χέρι και να φωνάζει βοήθεια κι εσύ να του απαντάς «Καλά πώς κάνεις έτσι, εγώ έχω περάσει χειρότερα». ΔΕΝ βοηθάς αδερφέ μου με αυτόν τον τρόπο!

Άλλες φορές σου ζητάει ο άλλος μια συμβουλή κι αντί να του απαντήσεις σύμφωνα με αυτά που σου λέει και την κατάσταση που βιώνει και περιγράφει, προσπαθείς να του  απαντήσεις πως ενήργησες εσύ σε ανάλογη περίπτωση! Αδερφέ μου! Τέτοιες απαντήσεις ταιριάζουν μόνο όταν είναι να φτιάξουμε ένα αντικείμενο. Η κάθε περίπτωση και ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός. Προσπάθησε να σταθείς πλάι στον άλλον, με την προσευχή και την αγάπη σου. Μην προσπαθήσεις επειδή ο άλλος είναι αδύναμος να του κάνεις τον δάσκαλο για να το παίζεις μετά σωτήρας.

Κλαίει ο άλλος; Κλάψε μαζί του. Στεναχωριέται; Δώσε μια αγκαλιά. Έχει προβλήματα; Άκουσέ τον με αγάπη. Απλή σκέψη καρδιακή, απλός λογισμός, προσευχή και αγάπη. Όπως ενεργούν τα παιδιά…. Απλά πράγματα στη θεωρία αλλά δυστυχώς δύσκολα στην πράξη. Γιατί; Διότι δεν μας αφήνει ο δαίμονας της φιλαυτίας και του ξερόλα.

Καλό αγώνα συγκατάβασης , ενσυναίσθησης και αγάπης.

π.Σπυρίδων Σκουτής - euxh . gr

Κοινοποίηση
π. Σπυρίδων Σκουτής

Απόφοιτος ΕΙΕΚ Ριζαρείου Εκκλησιαστικής σχολής. Κληρικός Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Εφημέριος Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Νοσοκομείου "ΕΛΠΙΣ".

Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  1. Δημοφιλή
  2. Προτεινόμενα

Ημερολόγιο

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30