Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024

Άλλο κουβέντα και άλλο το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως.

Κοινοποίηση
Συντάκτης  Δεκ 20, 2023

Υπάρχουν πολλοί αδερφοί μας που πάνε στην εξομολόγηση απλά για ψυχολογικούς ή συναισθηματικούς λόγους. Δηλαδή για να βρουν έναν άνθρωπο να πουν τον καημό τους και να τους διαβαστεί μια ευχή.

Οφείλουμε να διαχωρίσουμε την κουβέντα με τον Ιερέα και  το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως. Κουβέντα μπορώ να κάνω οποιαδήποτε στιγμή και με τον οποιονδήποτε, πόσο μάλλον με τον ιερέα της ενορίας μου ή τον πνευματικό μου. Από την άλλη, υπάρχει το Μυστήριο, που ο ιερέας θα φορέσει πετραχείλι και εκεί θα εξομολογηθούμε πτώσεις και βάρη της ψυχής μας. Φυσικά, ίσως γίνει και εκεί κάποιος διάλογος και συζητήσουμε για τις μάχες που δίνουμε, για να πάρουμε στη συνέχεια τη θεραπευτική από τον πνευματικό.

Δεν πάμε όμως στην εξομολόγηση για  να κάνουμε κουτσομπολιά, ή για να πούμε απλά τον καημό μας, ή ότι δεν μας πάνε καλά τα πράγματα (οικονομικά και προσωπικά) ή να κατηγορήσουμε άλλους ή να ζητάμε υπακοή από τον πνευματικό για ανούσια πράγματα. Υπάρχουν πολλοί που κάθονται μία ώρα στην εξομολόγηση κατηγορώντας άλλους ή ζητώντας από τον πνευματικό ευλογία για το πού να πάνε διακοπές ή τι μάρκα αυτοκίνητο να αγοράσουν, οπότε με αυτό τον τρόπο έχουμε ήδη εκτροχιαστεί από την ουσία του Μυστηρίου. Η εξομολόγηση είναι συγκεκριμένη, για συγκεκριμένα πράγματα, που αφορούν την πνευματική μας κατάσταση σε σχέση με τον Χριστό, τον εαυτό μας και τον συνάνθρωπο.

Χρειάζεται πολλή προσοχή αδερφοί μου. Στην εξομολόγηση αναφέρουμε πτώσεις και καταστάσεις που αφορούν τη δική μας πνευματική κατάσταση και γενικά στάση στα πράγματα. Δεν μπορούμε φυσικά να ζητήσουμε από τον Ιερέα να μας διαβάσει μια ευχή για να κοινωνήσουμε χωρίς να έχουμε αναφέρει τίποτα. Η ευχή αναφέρεται στη μετάνοια του εξομολογουμένου. Αν ο εξομολογούμενος δεν έχει μετάνοια ή δεν θέλει να μετανοήσει, τότε τι ευχή να διαβάσουμε;  Πολλοί Άγιοι, αν ο εξομολογούμενος δεν είχε μετάνοια ή δεν ήθελε να αλλάξει, δεν διάβαζαν συγχωρητική ευχή. Από την άλλη, πολλοί πνευματικοί αναφέρουν ότι οι περισσότεροι βλέπουν τον Πνευματικό σαν ψυχολόγο ή πάνε για να πούνε κάποια πράγματα και να κοινωνήσουν για συναισθηματικούς λόγους. Δηλαδή πήγα και κοινώνησα αφού εξομολογήθηκα, αλλά στην ουσία η εξομολόγηση δεν είχε μετάνοια, ήταν απλά δυο κουβεντούλες και στο τέλος ο παπάς μας διάβασε μια ευχή.

Να είμαστε προσεκτικοί όταν θέλουμε να εξομολογηθούμε. Να κάνουμε μια προετοιμασία πρώτα και μετά να πηγαίνουμε στο Μυστήριο, έτοιμοι να παλέψουμε με ότι μας σκοτώνει και αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε τον Χριστό.

π.Σπυρίδων Σκουτής – euxh . gr

Κοινοποίηση
π. Σπυρίδων Σκουτής

Απόφοιτος ΕΙΕΚ Ριζαρείου Εκκλησιαστικής σχολής. Κληρικός Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Εφημέριος Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Νοσοκομείου "ΕΛΠΙΣ".

Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  1. Δημοφιλή
  2. Προτεινόμενα

Ημερολόγιο

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30