Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022

Αγάπη , όμως, τι είναι ;

Κοινοποίηση
Συντάκτης  Ιαν 27, 2022

Τι είναι όμως η αγάπη; Αληθινή και γνήσια αγάπη υπάρχει, μεταξύ δύο ανθρώπων, όταν, και στων δύο την ζωή ενεργεί το Μυστήριο, η άκτιστη ενέργεια, του Σταυρού του Χριστού.

Δηλ, αν μέσα στην καρδιά και στο νού τους , υπάρχει η διάθεση και η θέληση να θυσιάζεται ο ένας για να ζει ο άλλος. Αν, κάθε στιγμή, ο καθένας ζει για να ζήσει ο άλλος , και όχι για τον εαυτό του (πράγμα που το θέλει και το ζητεί ο Χριστός), τότε, κόβει, απαρνείται, τις επιθυμίες και τα θελήματα του, για χατίρι του άλλου, όταν ο άλλος του το ζητεί, επειδή τον αγαπά, και δεν αφήνει η εγκαταλείπει τον άλλον, Ταυτόχρονα, προσπαθεί να τον διακονήσει, να τον αναπαύσει, και να μη τον στεναχωρήσει σε τίποτα (εφ’οσον φυσικά, δεν του ζητεί να κάνει πράγματα που είναι αντίθετα προς το θέλημα του Θεού). Τότε, μοιράζεται την ζωή του άλλου, συμμετέχει σ’αυτήν σαν να ήταν δική του. Πονά ο άλλος; Πονά και αυτός. Χαίρεται ο άλλος; Χαίρεται και αυτός. Θέλει να σωθεί ο ίδιος; Φροντίζει, πρώτα να σωθεί ο άλλος , και μετά ο ίδιος. Επειδή, η αληθινή αγάπη σε κάνει να δίνεις την θέση σου στον άλλον και να παίρνεις εσύ την τελευταία θέση. Και, αν χρειασθεί, εκείνος που αγαπά, δίνει και την ζωή του ακόμη για να σωθεί ο άλλος. Αυτό είναι η μέγιστη αγάπη κατά τον λόγο του Κυρίου.

Η αγάπη διδάσκεται. Κάποιος πρέπει να μας την διδάξη. Όχι, όμως, με λόγια αλλά με το παράδειγμα του. Αλλιώς, δεν θα μάθουμε να αγαπάμε ποτέ. Κάποιος πρέπει να θυσιασθεί για να ζήσουμε εμείς. Εκείνος, τότε, θα είναι, για μας, ο δάσκαλος της αγάπης.

Αυτός ο Κάποιος, όμως, ήδη υπάρχει, και μάλιστα για κάθε ψυχή. Υπάρχει ήδη, κάποιος που θυσιάστηκε για να ζήσουμε εμείς. Για να μας διδάξει την αγάπη. Και, Αυτός δεν είναι άλλος από τον Χριστό. Πολλοί, μέσα στην ιστορία, θυσιάστηκαν για να ζήσει ένας άλλος, η μερικοί άλλοι. Κανείς, όμως, δεν θυσιάσθηκε για να ζήσουμε όλοι μας, όσοι εγεννήθησαν και πέθαναν, όσοι ζουν, και όσοι θα γεννηθούν. Κάτι τέτοιο άνθρωπος απλός δεν μπορεί να κάνει. Μόνο Εκείνος μπορούσε, και το έκανε.

….Το ίδιο, όμως, συμβαίνει και στον έρωτα. Αν θεμέλιο στην σχέση σου με έναν άνθρωπο του άλλου φύλου βάλεις τον έρωτα, ο έρωτας είναι μεν κάτι φυσιολογικό και κάτι το υπέροχο, όμως δεν είναι το θέμελιο επάνω στο οποίο σε συμφέρει να κτίζεις πάντα στη ζωή σου. Διότι, ο έρωτας έχει ημερομηνία λήξεως. Αν, όμως, δεν μείνεις με αυτόν τον άνθρωπο, στον έρωτα, αλλά από τον έρωτα περάσεις μαζί του στην αγάπη η οποία μένεις εις τον αιώνα εάν είναι αληθινή και η οποία ουδέποτε εκπίπτει, τότε, πράγματι, την σ΄χεση του την έκτισες επάνω στην πέτρα της αγάπης, η οποία, αν είναι γνήσια, συμβολίζει τον Χριστό, αφού στην αληθινή, την γνήσια γάπη, η οποία είναι ανιδιοτελής και «ου ζητεί τα εαυτής», υπάρχει πάντα κρυμμένο μέσα της το μυστήριο του Σταυρού του Χριστού.

…Αναφέρει ο Μακαριστός Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος : «Αληθινή αγάπη δεν μπορείς να έχεις, αν δεν πάρεις την ευθύνη του άλλου ανθρώπου. Αν δεν αποφασίσεις να ζήσεις μαζί του, για όλη σου τη ζωή. Η αληθινή αγάπη είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος. Ο γάμος είναι πρόσληψη του Αγίου Πνεύματος. Όσο δεν το αποφασίζεις αυτό, και δεν παίρνεις την ευθύνη του άλλου, ένα πράγμα δείχνεις : Ότι δεν αγαπάς. Κάποιος είπε : «Μα, ο γάμος είναι δεσμός! Ναι, αλλά ποιος φοβάται να δεσμευθεί; Μόνο όποιος δεν αγάπαει».

Απόσπασμα από το βιβλίο του Μοναχού Δαμασκηνού Αγιορείτου «Σχέσεις ανδρόγυνου πριν και μετά τον γάμο – Μια Ορθόδοξη προσέγγιση» Εκδόσεις Μυριόβιβλος.

π.Σπυρίδων Σκουτής - euxh.gr

Κοινοποίηση
π. Σπυρίδων Σκουτής

Απόφοιτος ΕΙΕΚ Ριζαρείου Εκκλησιαστικής σχολή. Κληρικός Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Εφημέριος Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Νοσοκομείου "ΕΛΠΙΣ".

Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  1. Δημοφιλή
  2. Προτεινόμενα

Ημερολόγιο

« June 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30