Κυριακή, 03 Δεκεμβρίου 2023

Αυτοβελτίωση ή θεραπευτική μεταμόρφωση εν Χριστώ ;

Κοινοποίηση
Συντάκτης  Μαρ 23, 2023

Να αυτοβελτιωθώ* σε σχέση με ποιον και σε σχέση με τι ;

Πώς θα φτιάξω και μάλιστα μόνος μου κάτι το οποίο δεν γνωρίζω και μάλιστα ξεχωριστά από Αυτόν που με έφτιαξε ;

Πώς θα φτιάξω τον εαυτό μου όταν δεν γνωρίζω σε βάθος ποιος πραγματικά είμαι ;

Νέα φιλοσοφικά φρούτα. Εσύ είσαι ο Θεός! Αξίζεις τα πάντα! Είσαι ο τέλειος, δεν φταις πουθενά! Όλοι οι άλλοι φταίνε, όποτε πρέπει να τους κάνεις πέρα και να κάτσεις ως Θεός στον θρόνο της αυτοδικαίωσης. Δεν χρειάζεται να μετανιώσεις για τίποτα! Είσαι ο καλύτερος!

Όχι, σας ευχαριστώ πολύ, δεν θα πάρω.

Δεν χρειάζομαι αυτοβελτίωση και δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Να δεχτώ ότι κάποιοι λένε ότι βοηθήθηκαν, αλλά ότι θεραπεύτηκαν; Δεν νομίζω. Αυτό που χρειάζομαι είναι εσωτερική μεταμόρφωση και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη Χάρη του Θεού. Δεν κοιτάω στον καθρέφτη τον εαυτό μου, αλλά καθρεφτίζομαι στην εικόνα του Χριστού και μέσα από αυτή τη σχέση θα αρχίσουν οι αλλαγές, οι μεταμορφώσεις και οι θεραπείες. Δεν θέλω απλά να αλλάξω κάποιες εξωτερικές συμπεριφορές για να αποφεύγω δυσάρεστες καταστάσεις. Θέλω να πάρω την ευθύνη των πράξεών μου. Οι εσωτερικές αλλοτριωμένες δυνάμεις μέσα μου, αλλάζουν μόνο όταν φωτοσυνθέσουν σε νέο προσανατολισμό που είναι ο ήλιος της δικαιοσύνης. Να κουβαλήσω τον Σταυρό και να απαρνηθώ αυτόν τον εαυτό που με τραβάει στα σκοτεινά υπόγεια της αμαρτίας. «Εἴ τις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ καὶ ἀκολουθείτω μοι». Μάρκος (8: 34). Δεν θέλω να αποφύγω τα προβλήματα, αλλά να τα αντιμετωπίσω πρόσωπο με πρόσωπο, να διδαχθώ από αυτά παίρνοντας γενναία την ευθύνη με ανδρεία, αλλά με ταπείνωση, διότι εκεί βρίσκεται το πνευματικό μεγαλείο. Θέλω να καθαρίσω την καρδιά μου όχι ρίχνοντας κολόνια στα σκουπίδια, αλλά αλλάζοντας την πυξίδα από το σκοτάδι στο Φως. Το Φως δεν είναι φιλοσοφική έννοια χαράς και ευδαιμονίας, αλλά το πρόσωπο του Χριστού. «Εγώ ειμί το φώς του κόσμου» (Ιω. θ’ 12-13). Πώς θα γίνω αληθινός και ειλικρινής, αν δεν έχω σχέση με Αυτόν που είναι η αλήθεια. "Εγώ ειμί η οδός και η αλήθεια και η ζωή" (Ιωαν. ιδ' 6). Οι Άγιοι δεν έφτιαξαν αυτόματα τον εαυτό τους, αλλά σχετίστηκαν με το πρόσωπο του Χριστού και αυτός ο εαυτός θεραπεύτηκε και ενώθηκε με τον Θεό.

Δεν θέλω να αλλάξω τον εαυτό μου, δεν θέλω να τον βελτιώσω. Θέλω να τον μεταμορφώσω. Θέλω να περπατήσω σε σχέση με Αυτόν που με έφτιαξε και όπου μας βγάλει. Δεν θέλω μια ωραία ζωή βολεμένη μέχρι τον θάνατο. Θέλω μια σχέση με Αυτόν που με έφτιαξε στην αιωνιότητα μαζί Του. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω. Ξέρω όμως ότι Αυτός που με έφτιαξε με αγαπάει τρελά, μου κατήργησε το θάνατο και η αιωνιότητα δεν είναι ένα παραμύθι, αλλά μια πραγματικότητα. Μου αρκούν αυτά για να ελπίζω, να προσπαθώ, να συγχωρώ και να αγαπώ.

Σου προσφέρω Κύριε τον εαυτό μου, τις αμαρτίες μου, την τραυματισμένη μου πραγματικότητα. Δεν θέλω κάτι συγκεκριμένο, απλά σου παραδίδομαι και τα υπόλοιπα τα αφήνω σ’ Εσένα. Ένα μόνο ζητάω με πόθο, αγάπη και δάκρυα. . .

«Ζητείτε δε πρώτον την βασιλείαν του Θεού και την δικαιοσύνην αυτού, και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν.» (Ματθ. 6:33).

Πήγαινε αδερφέ και άφησε στο πετραχείλι τα υπόγεια σκοτάδια σου και ο Χριστός θα τα μεταμορφώσει σε φωτεινά ρετιρέ του Παραδείσου.

Αυτό…

π.Σπυρίδων Σκουτής – euxh. Gr

__________________________________

*Άλλο η αυτοβελτίωση που την πλαράσουν ως νέο φρούτο πολλοί άσχετοι και άλλο η ψυχιατρική επιστήμη και η θεραπεία νευρώσεων ή άλλων ψυχικών παθήσεων. Μην τα μπερδεύουμε.

Κοινοποίηση
π. Σπυρίδων Σκουτής

Απόφοιτος ΕΙΕΚ Ριζαρείου Εκκλησιαστικής σχολής. Κληρικός Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Εφημέριος Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Νοσοκομείου "ΕΛΠΙΣ".

Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  1. Δημοφιλή
  2. Προτεινόμενα

Ημερολόγιο

« December 2023 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31