Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Συγχώρεση: Η αγκαλιά του Αγιασμού

Κοινοποίηση
Συντάκτης  Μάι 09, 2017

Η λέξη συγχωρώ είναι σύνθετη λέξη. Από τον σύνδεσμο συν- και το ρήμα χωράω-ω. Σημαίνει ότι χωράω κάπου μαζί με άλλους. Έτσι όταν λέμε ότι συγχωρώ κάποιον, σημαίνει ότι του κάνω χώρο να χωρέσει, να κατοικήσει μέσα μου, στην καρδιά μου.

Τί σημαίνει λοιπόν η φράση του Χριστού από το ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής: "Εάν και σεις συγχωρείτε τα παραπτώματα που κάνουν οι άλλοι σε σας, τότε θα συγχωρέσει και ο Πατήρ σας, ο Θεός, τα δικά σας παραπτώματα. Εάν όμως δεν συγχωρείτε τα παραπτώματα των άλλων τότε και ο Πατήρ σας δεν θα συγχωρέσει και τα δικά σας παραπτώματα"; Μήπως ο Θεός αντιπαρατάσσει στην δικιά μας ασπλαχνία, την δική του ασπλαχνία; Μή γένοιτο να βγει από το στόμα μας τέτοια βλασφημία. Πώς κατανοείτε λοιπόν αυτή η φράση;

 Ο Χριστός είναι ο χώρος όπου τελείται η πραγματική συγχώρηση. Δηλαδή στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ο Χριστός γίνετε ο χώρος όπου συγχωράμε όλοι. Κατ' αρχάς στον Χριστό κατοικεί παν το πλήρωμα της θεότητος σωματικώς, όπως μας λέει ο απ. Παύλος στην προς Κολασαείς επιστολή. Δηλαδή μέσα στον Χριστό κατοικεί και ο Πατήρ και ο Υιός κια το Άγιον Πνεύμα. Συνεπώς μέσα στον Θεό κατοικεί όλη η Αγία Τριάδα. Ο Χριστός όμως έχει και την ανθρώπινη φύση στο όλον της. Στον Χριστό λοιπόν κατοικεί και άπασα η ανθρώπινη φύση. Όταν κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, τότε και ως πρόσωπα ενωνόμαστε, συν -χωρούμε με την Αγία Τριάδα.

Ο Χριστός γίνεται ο χώρος όπου συν-χωρούν Θεός και άνθρωπος. Ο Χριστός συν-χωρεί τους πάντες. Όταν λοιπόν εμείς δεν συν-χωρούμε μέσα στη καρδιά μας με αυτόν τον αδελφό μας που μας έκανε κάποιο κακό, τότε δεν μπορούμε να συν-χωρέσουμε μέσα στον Χριστό, γιατί ο Χριστός θέλει μέσα του και αυτόν τον αδελφό που μας λύπησε. Έτσι μένουμε εκτός της συν-χώρησης με τον Χριστό, γιατί εμείς διαλέξαμε την μοναξιά μας. Στο μυστήριο της ιεράς Εξομολογήσεως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να συγ-χωρέσουν Θεός και άνθρωποι στο Σώμα του Χριστού. Η πραγματική συγχώρηση τελείται στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, στο Σώμα του Χριστού, το οποίο είναι η Εκκλησία.

Κοινοποίηση
π. Παναγιώτης Βαρδουνιώτης

Εφημέριος Ι. Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Ν. Ιωνίας. Ιερά Μητρόπολης Ν. Ιωνίας και Φιλαδέλφειας Αττικής.

Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  1. Δημοφιλή
  2. Προτεινόμενα

Ημερολόγιο

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30