Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022

Όταν ο ασπασμός του τέμπλου γίνεται πασαρέλα…

Κοινοποίηση
Συντάκτης  Νοε 14, 2018

Δυστυχώς στις μέρες μας έχει ξεχαστεί η Εκκλησιαστική λατρευτική τάξη και ο καθένας κάτι ότι θέλει στην εκκλησία με αποτέλεσμα να έχουμε όχι απλά αταξία αλλά και πνευματικό σκανδαλισμό.

Ζούμε το εξής περιστατικό. Όταν γίνεται μια ακολουθία και ιδιαίτερα όταν τελείται η Θεία Λειτουργία πολλές ( ιδιαίτερα κυρίες ) πηγαίνουν και ασπάζονται όλες τις εικόνες του τέμπλου ενώ μπορεί ο ιερέας εκείνη την ώρα να θυμιάζει στο χερουβικό (Πριν τη μεγάλη είσοδο). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον σκανδαλισμό πολλών πιστών : «Γιατί αυτή ήρθε τώρα, κοίτα τι φοράει, τι θέλει να μας δείξει κλπ», αλλά και από την άλλη η παρουσία πιστών στο τέμπλο δημιουργεί και λειτουργικά και πνευματικά προβλήματα. Είμαστε συγκεντρωμένοι στο τέμπλο και στα τελούμενα. Δεν είναι απαραίτητο να έχουμε παρέλαση κάποιων πιστών εκείνη την ώρα. Το μοναδικό πρόσωπο στο οποίο οφείλουμε να είμαι συγκεντρωμένοι είναι ο Ιερέας που μας δίνει τα πνευματικά προστάγματα (Να κλίνουμε την κεφαλή, δεήσεις, ευλογίες κλπ) και φυσικά το πρόσωπο του Κυρίου μας.

Τις εικόνες του τέμπλου ΔΕΝ τις ασπαζόμαστε όταν στον Ναό τελείται κάποια ακολουθία. Μπορούμε πριν ή μετά να προσκυνήσουμε όσες εικόνες θέλουμε και όσες φορές θέλουμε.

Η σειρά με την οποία αν θέλουμε ασπαζόμαστε τις εικόνες στο τέλος ή στην αρχή της ακολουθίας είναι: Πρώτα προσκυνάμε τον Χριστό, ύστερα την Παναγία στη συνέχεια τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και στο τέλος τον Άγιο του Ναού που βρίσκεται δίπλα από την εικόνα της Παναγίας.

Μην ξεχνάμε ότι οι Ιεροί Ναοί έχουν εικόνες στα προσκυνητάρια τα οποία βλέπουμε μπαίνοντας στον Ναό οπότε μπορούμε να προσκυνήσουμε αυτές τις εικόνες όταν ανάψουμε το κεράκι μας και μετά να πάμε ήσυχα σε κάποια θέση και να προσευχηθούμε με ηρεμία και κατάνυξη.

Φανταστείτε σε έναν ναό που έχει 1000 εκκλησιαζόμενους να πηγαίνει ο καθένας να προσκυνάει το τέμπλο τι θα γίνει!.

Ας τηρούμε λοιπόν με ευλάβεια την εκκλησιαστική τάξη ώστε να μην δημιουργείται αταξία στη λατρεία με αποτέλεσμα τον σκανδαλισμό των πιστών.

Κοινοποίηση
π. Σπυρίδων Σκουτής

Απόφοιτος ΕΙΕΚ Ριζαρείου Εκκλησιαστικής σχολή. Κληρικός Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Εφημέριος Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Νοσοκομείου "ΕΛΠΙΣ".

Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  1. Δημοφιλή
  2. Προτεινόμενα

Ημερολόγιο

« August 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31