Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2023

Ο πρωτ. Αντώνιος Χρήστου στο euxh.gr (Α’Μέρος)

Κοινοποίηση
Συντάκτης  Οκτ 30, 2020

 

 Το euxh.gr βρέθηκε στην περιοχή της Βάρης , στο Νομό Αττικής, κοντά στον δραστήριο κληρικό πρωτ. Αντώνιο Χρήστου*.

Ο π. Αντώνιος είναι σε όλους μας γνωστός για την συγγραφική του πένα. Σήμερα, θα δούμε να ξεδιπλώνει ένα άλλο χάρισμα που του δώρισε ο Θεός. Αυτό της διακονίας της Νεότητας. Διαλεκτό, ξεχωριστό αλλά δυσεύρετο. Είναι δύσκολο να μιλάει κανείς σε νέους για τον Χριστό . Υπάρχει αντίλογος, αμφισβήτηση, ώρες πολλές συζήτησης και, γιατί να μην το πούμε και αυτό, απόρριψη και αδιαφορία. Ίσως η σπορά να φέρει καρπούς στην ώριμη ηλικία. Τότε που η καρδιά παίρνει την κύρια θέση στη ζωή του ανθρώπου και αφήνει πίσω την εφηβεία και τη λογική.

π. Αντώνιε, την ευχή σας! Σας καλωσορίζουμε στη στήλη μας στο euxh.gr

Τι λέτε; Είναι αλήθεια τα όσα ειπώθηκαν;

Καταρχήν επίτρεψέ μου φίλε μου Ανδρέα, να σε ευχαριστήσω για την καλοσύνη σου να μιλήσουμε μέσα από την συνέντευξή σου για τα θέματα της Νεότητας και της ποιμαντικής της Εκκλησίας μας σ’αυτήν. Καλώς σε βρήκα, αν και είναι τιμή για εμένα να βρίσκομαι και εγώ στη συλλογική συγγραφική ομάδα της  μεγάλης οικογένειας που λέγεται euxh.gr με πρωτεργάτη και συντονιστή τον επίσης αγαπητό φίλο π. Σπυρίδων Σκουντή. Σχετικά με όσα η αγάπη σου είπε για εμένα περί συγγραφική πένας και περί χαρίσματος στη διακονία της Νεότητος, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω κάτι, εύχομαι ο Θεός, οι αναγνώστες των άρθρων και οι νέοι μας να έχουν την ίδια άποψη με εσένα προς δόξα Θεού. Σχετικά όμως με την δυσκολία στη προσέγγιση και την συναναστροφή με τους νέους και την καρποφορία όσων πάρουν στην ώριμη τους ηλικία, σίγουρα θα συμφωνήσω σε μεγάλο βαθμό σαν γενική εικόνα, χωρίς βέβαια να μην τονίσω ότι ευτυχώς υπάρχουν και πολλές εξαιρέσεις καλοπροαίρετων και συνειδητών νέων στην Εκκλησιαστική ζωή που ήδη έχουν καρποφορήσει και εφαρμόσει στη ζωή τους ότι εφόδια λαμβάνουν από την εκκλησιαστική ζωή της Ενορίας τους και όχι μόνο. Άλλωστε για να είμαστε ειλικρινής, δεν είναι τόσο δύσκολα τα παιδιά μας, όσο νομίζουμε που βρίσκονται στην παιδική, εφηβική και νεανική ηλικία, όσο κυρίως το πρόβλημα είναι δικό μας ως Ιερείς Νεότητος, κατά πόσο είμαστε πραγματικά άνθρωποι του Θεού, έχουμε την χάρη Του στην εκκλησιαστική μας διακονία και όλα τα άλλα τα κάνει η χάρις Του Θεού.

Να ξεκινήσουμε λοιπόν την ειλικρινή μας συνέντευξη  με μια απλή ερώτηση! Πώς ξεκινήσατε την διακονία σας στον τομέα της Νεότητας;

Για να απαντήσω την ερώτηση, πρέπει να γυρίσουμε το χρόνο πίσω, στην δεκαετία του 80, στην παιδική μου ηλικία που είχα την χαρά και την ευλογία από μικρό παιδί να εκκλησιάζομαι και να  διακονώ στο Ιερό ως παπαδάκι της Ενορίας μου Παναγίας Θεομάνας και Αγίας Ειρήνης Νέας Κίου και στο Κατηχητικό που γινόταν στον Άγιο Νεκτάριο της Χριστιανικής Εστίας και αργότερα Ιερού Ησυχαστηρίου επίσης στη Νέα Κίο. Ο Χριστός , η διδασκαλία του, η Ενοριακή ζωή, τυπώθηκαν έντονα στη παιδική τότε ψυχή μου χάρις την διακονία και την αγάπη του π. Δημοσθένη Γάτσιου. Στο πετραχήλι και την υπακοή του μακαριστού πνευματικού μου (από την Πέμπτη Δημοτικού μέχρι και την είσοδό μου στο πρώτο βαθμό της Ιεροσύνης ως Διάκονος σε ηλικία 28 ετών όπου και εκοιμήθη π. Γεωργίου Νταβέλου. Των λαϊκών τότε και αργότερα Μοναζουσών την μακαριστή Γερόντισσα Νεκταρία και τις αδελφές Ευπραξία και Αγνή, αλλά και άλλων λαϊκών Κατηχητών που είχα την ευλογία να έχω. Στη συνέχεια λαμβάνοντας από την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Κορίνθου, την Ανωτέρα τότε Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, θεολογικά εφόδια από άριστους Καθηγητές και διδασκάλους, με ενέπνευσαν και εμένα να αναλάβω να διακονήσω ως Κατηχητής σε διάφορες Ενορίες και για αρκετά χρόνια από την Νεανική-Φοιτητική μου ήδη ηλικία. Είχα επίσης την ευλογία να διατελέσω ως ομαδάρχης στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης για 5 συνεχή έτη, κάτω από την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου και των υπολοίπων κληρικών και λαϊκών συνεργατών ήταν ένα μεγάλο «Σχολείο» για εμένα και μου αποκόμισε πολλές εμπειρίες. Παράλληλα και αργότερα συμμετείχα και σε εξιδευκεμένα σεμινάρια και συνέδρια πάνω στη Κατήχηση και γενικότερα της ποιμαντικής της Νεότητας, από το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τον τότε Διευθυντή του π. Αντώνιο Καλλιγέρη ο οποίος πραγματικά αποτέλεσε και πρότυπό μου προσπαθώντας να κινηθώ στα βήματά του σε διάφορες τομείς και δραστηριότητες που υπήρξε πραγματικά πρωτοπόρος. Αργότερα ως Κληρικός είχα επίσης την ευλογία να γνωρίσω και να διακονήσω κοντά στον μακαριστό πλέον π. Κωνσταντίνο Στρατηγόπουλο ο οποίος και αυτός πρωτοπόρος σε πολλά σημεία με ενέπνευσε και παρέλαβα την σκυτάλη στην οργάνωση και παρουσίαση της «Γιορτής του παιδιού» της Μητροπόλεως που διακονώ.

 Γνωρίζοντας πως, τόπος καταγωγή σας είναι η Αργολίδα και συγκεκριμένα η Νέα Κίος, τί ήταν αυτό που σας έφερε στην Μητρόπολη Γλυφάδας;

Πράγματι καυχιέμαι για την καταγωγή μου ότι κατάγομαι από την Νέα Κίο της όμορφης και ιστορικής Αργολίδος. Πάντοτε θεωρώ ότι είμαι αναπόσπαστο μέρος αυτού του ευλογημένου τόπου και ας απέχω αρκετά χιλιόμετρα και χρονικά διαστήματα από αυτόν. Όμως η χάρις Του Θεού πολλές φορές μας οδηγεί εκεί που δεν το περιμένεις και στο παρελθόν δεν είχες καν διανοηθεί ότι στο μέλλον θα μπορούσε να συμβεί αυτό. Το πώς βρέθηκα στη Νεοσύστατη (από το 2002) Μητρόπολη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, το οφείλω στην αγάπη και εμπιστοσύνη του Μακαριστού πρώτου Ποιμενάρχη της κυρού Παύλου, τον οποίο γνώρισα ως Αρχιμανδρίτη Διευθυντή του Οικοτροφείου της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών. Εκεί συνδεθήκαμε πνευματικά και όταν εκλέχτηκε Ηγούμενος στη Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη το 1999 με κάλεσε κοντά του να τον βοηθήσω (αλλά ουσιαστικά βοήθησε αυτός εμένα) επειδή δεν είχε πολλούς δοκίμους και είχε ανάγκη από χέρια σε πολλούς τομείς. Το 2002 εκλέχτηκε πρώτος Μητροπολίτης Γλυφάδας και με πήρε κοντά του, αναθέτοντας μου ως λαϊκός Γραμματέας την οργάνωση του Γραφείου Νεότητος κυριολεκτικά εκ του μηδενός…! Αργότερα το 2006 από τα τίμια χέρια του, έλαβα τον πρώτο βαθμό και το 2008 τον δεύτερο βαθμό της Ιεροσύνης. Το 2017 με χειροθέτησε επίσης  σε Πρωτοπρεσβύτερο και Πνευματικό, οπότε ότι είμαι σήμερα πραγματικά τα χρωστάω όλα στην δική του αγάπη και τις δικές του ευεργεσίες. Μετά την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Παύλου (19/2/1999), από τον Απρίλιο του  2019 στο πηδάλιο της Μητροπόλεως ανέλαβε στους ώμους τους ο νέος Μητροπολίτης μας κ. Αντώνιος, ο οποίος επίσης με αγάπη και εμπιστοσύνη μας έχει αναθέσει την ευθύνη την Νεότητος μέχρι τις μέρες μας.

Και τώρα μια πολύ προσωπική ερώτηση: Στην ιερατική σας διακονία πόσο συνέβαλε η οικογένεια σας, η γυναίκας σας, τα παιδιά σας;

Η κατά σάρκα οικογένειά μου, δηλαδή η Πρεσβυτέρα και οι 3 μικρές ακόμη θυγατέρες μας, πραγματικά είναι αυτό που λέμε ως έκφραση «μισός παπάς…» με την έννοια ότι απολαμβάνω την αγάπη και την στήριξή τους για να  μπορούμε να ανταποκριθούμε και εμείς με χαρά και όρεξη στη Διακονία μας. Επειδή οι ρυθμοί, τα ωράρια και οι δραστηριότητες είναι αρκετές αναγκαζόμαστε πολλές φορές να λείπουμε πολλές ώρες και να στερούμαστε και να μας στερείται σωματικά η οικογένεια μας. Ευτυχώς όμως υπάρχει κατανόηση  και έτσι παίρνουμε δύναμη για να συνεχίσουμε. Σε διάφορες βέβαια δράσεις συμμετέχει και η οικογένεια (όπως τα Κατηχητικά ή στο Πίκπα Βούλας) οπότε μετριάζει λίγο τον χρόνο απώλειας.

 _________________________________________________________________________________________________________________

   *Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αντώνιος Χρήστου, γεννήθηκε στο Περιστέρι Αττικής στις 2 Ιουλίου 1978. Σε ηλικία 3 ετών μετακόμισε η οικογένειά του στην Νέα Κίο Αργολίδας. Εκεί τελείωσε όλη την βασική εκπαίδευση (Νήπιο-Δημοτικό-Γυμνάσιο). Την επόμενη σχολική χρονιά (1993-1994) έγινε «Ιεροσπουδαστής» στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Κορίνθου, όπου έμεινε οικότροφος στη Σχολή και σπούδασε για 3 χρόνια. Το Ακαδημαϊκό Έτος 1996-97 με Εισαγωγικές Εξετάσεις εισάχθηκε  στην τότε Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών (Α.Ε.Σ.Α. και νυν Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας Α.Ε.Α.Α),  όπου επίσης έγινε οικότροφος και φοιτητής για 3 χρόνια, μέχρι και την αποφοίτησή του (Ακαδημαϊκό Έτος 1998-1999). Το επόμενο Ακαδημαϊκό Έτος (1999-2000) με Κατατακτήριες Εξετάσεις στο Κ.Ε.Μ.Ε. στη Θεσσαλονίκη, εισάχθηκε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα Θεολογίας) όπου έλαβε το πτυχίο του, το 2003. Το 2005 εισάχθηκε κατόπιν κληρώσεως (για το Ακαδημαϊκό Έτος 2006-2007), στο Μεταπτυχιακό Τμήμα της Θεολογίας του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.), όπου τελείωσε το 2010. Είναι έγγαμος με την κ. Ελπίδα Μαμμωνά, πατέρας 3 κοριτσιών και κατοικεί στη Βούλα Αττικής. Τον Αύγουστο του 2006 χειροτονήθηκε Διάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας Ε. Β. Β.& Β. υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γλυφάδας κ. Παύλου και τοποθετήθηκε στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας. Τον Σεπτέμβριο του 2008 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος στον ίδιο Ναό και είχε την ευθύνη της Νεότητας  & της Ηλεκτρονικής Σελίδα της Ενορίας. Το 2009 μετατέθηκε ως Εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Βούλας, όπου διακόνησε μέχρι στις 14 Σεπτεμβρίου 2015, όπου είχε την ευθύνη της Νεότητος και του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ενορίας. Από τις 15 Σεπτεμβρίου 2015 μέχρι τον Μάϊο του 2018 διακόνησε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Δικηγορικών Γλυφάδας, έχοντας την ευθύνη της Νεότητος και του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ενορίας. Από τον Ιούνιο του 2018 μέχρι σήμερα είναι ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού Κόρμπι Βάρης. Τον Δεκαπενταύγουστο του 2017, στην πανήγυρη του Ιερού Ναού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παύλος, τον χειροθέτησε και του απέδωσε τα οφίκια του Πνευματικού και του Πρωτοπρεσβυτέρου.   Παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια από το 2007 μέχρι και σήμερα, είναι  Υπεύθυνος Κληρικός του πρώην Π.Ι.Κ.Π.Α.  και νυν Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων (Κ.Α.Α.Π.) Βούλας. Είναι ενεργό μέλος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (Ι.Σ.Κ.Ε.) από την χειροτονία του μέχρι σήμερα και έχει εκλεγεί για δύο συνεχόμενες φορές μέλος της Εξελεκτικής Επιτροπής ελέγχου των Οικονομικών του Συνδέσμου. Διετέλεσε  Εισηγητής στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας για δύο χρόνια (2006-2008)  όσο ήταν Διάκονος και Γραμματέας του Γραφείου Νεότητος της ίδιας Μητροπόλεως, από το 2003 μέχρι σήμερα. Από του έτους 2015 είναι αρθρογράφος της Εφημερίδας "Κιβωτός της Ορθοδοξίας¨ http://ikivotos.gr. Από το 2016 είναι συνεργάτης και αρθογράφος της Διαδικτυακής Εκκλησιαστικής Σελίδας http://euxh.gr/.  Έχει συμμετάσχει σε πολλά Θεολογικά Συνέδρια και Σεμινάρια, μεταξύ αυτών τον Μάιο του 2015 στην Βουλιαγμένη το 1ο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιακών Μέσων και Ορθόδοξης Ποιμαντικής DMOPC15 (www.dmopc15.com) και ήταν ένας από τους λειτουργούντας Κληρικούς στο συλλείτουργο που επισφράγισε τις  Εργασίες του Συνεδρίου στον Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης Βουλιαγμένης. Έχει γράψει αρκετές πανεπιστημιακές φροντιστηριακές εργασίες, ενώ το θέμα της Μεταπτυχιακής του Διατριβής ήταν «Ο Εκκλησιαστικός Χάρτης της Αττικής από το 1974 έως σήμερα. Η περίπτωση της Νέας Μητροπόλεως Γλυφάδας».

Τέλος στο χώρο του διαδικτύου ο π. Αντώνιος συνέβαλε στον σχεδιασμό και τις λειτουργίες των Επίσημων Ηλεκτρονικών Σελίδων α) της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη: http://www.monipetraki.gr (το 2001 έως το 2002), της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας: http://www.imglyfadas.gr/main.asp  (από το έτος 2003 μέχρι σήμερα) και του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας : http://www.koimhshvoulas.gr (από το έτος 2007-2011 όπου και καταργήθηκε η λειτουργία της). Από το 2018 μέχρι σήμερα την σελίδα του Ι. Ν. Προφήτη Ηλία Κόρμπι Βάρης : http://www.profitilia-kormpivari.gr/      Ο ίδιος  διαθέτει από το έτος 2007 μέχρι σήμερα προσωπικό Ιστολόγιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://axrhstou.blogspot.gr/ και προσωπικό κανάλι στο Youtube στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/user/axrhstou με θεολογικές, εκκλησιαστικές, κατηχητικές αλλά και προσωπικές αναρτήσεις, ομιλίες και Βίντεο, με χιλιάδες επισκέψεις και προβολές, ενώ πολλές από αυτές έχουν αναδημοσιευθεί από πολλά άλλες ηλεκτρονικές σελίδες και Ιστολόγια.

 

 

Κοινοποίηση
Ανδρέας Καρίβαλης

Ο Ανδρέας Καρίβαλης είναι Καθηγητής Θεολόγος και Συγγραφέας. Είναι έγγαμος και πατέρας τεσσάρων (4) παιδιών.  

  1. Δημοφιλή
  2. Προτεινόμενα

Ημερολόγιο

« February 2023 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28