Print this page

Μανώλης Πούλος: «… ο Ναύαρχος Μιαούλης ονομάζεται γηγενής Υδραίος…»

Συντάκτης  Αυγ 04, 2021

Με αφορμή τα 2οο χρόνια από την Επανάσταση και την επανασύσταση της Πατρίδας μας, το euxh.gr θα πραγματοποιεί επετειακές συνεντεύξεις  για να γνωρίσουμε και να μάθουμε, από ιστορικές πηγές, την αλήθεια του Αγώνα!

Μια τέτοια συνέντευξη είναι και του Υδραίου Ιεροψάλτου και Λαογράφου Εμμανουήλ Πούλου, ρέκτη των ιστορικών αρχείων και των γραπτών παραδόσεων της Ύδρας και όχι μόνο.

euxh.gr:   Κύριε Πούλο, σας καλωσορίζουμε στο euxh.gr. Είμαστε σίγουροι πως οι επισκέπτες της ιστοσελίδας θα μάθουν πολλά γύρω από τη μεγάλη μορφή του 1821 που ακούει στο όνομα, Ανδρέας Μιαούλης.

Εμμανουήλ Πούλος: Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή. Αν και θεωρώ ότι υπάρχουν ειδικοί για να τοποθετηθούν, εν τούτοις «κάνω υπακοή», όπως λέμε στην Εκκλησιαστική γλώσσα. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λίγο ανάποδα. Πριν από κάποιους μήνες σε τηλεοπτικό σταθμό πανελλήνιας εμβέλειας, παρουσιάστηκε ένα «παραμυθάκι», που προσβάλει την Ιστορία μας, τη μορφή του Υδραίου Αρχιναυάρχου της Εποποιΐας του 1821 Ανδρέου Μιαούλη και όλους εμάς τους Υδραίους. Στην εκπομπή "Και εγένετο Ελλάς", μια κυρία, από ένα χωριό της Ευβοίας,  ανέφερε, χωρίς να έχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο, ότι ο Ναύαρχος Μιαούλης έφυγε από εκεί σε ηλικία... 17 ετών, μετά από ένα φονικό!

euxh.gr:  Αληθεύει; Και αν όχι, για την αποκατάσταση της αλήθειας, τί έχετε να αντιπροτείνετε με ιστορικά στοιχεία;

Εμμανουήλ Πούλος: Επειδή ζούμε σε περίεργους καιρούς που όλα πολτοποιούνται, αλλά κυρίως επειδή ο Ευριπίδης γράφει «῎Ολβιος, ὅστις τῆς ἱστορίας ἔσχε μάθησιν», θέλω να καταθέσω την αλήθεια: Ο Ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης, ο ατρομητότατος των ανθρώπων κατά τον Εθνικό μας ιστορικό Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο, ήταν  γιος του Υδραίου Πλοιάρχου και Προκρίτου Δημητρίου Βώκου και της Ανδριανής Βόχα και γεννήθηκε στην Ύδρα στις 20 Μαΐου 1769, έναν χρόνο πριν από τον Άγιο Νεομάρτυρα Κωνσταντίνο τον Υδραίο. Στην Ύδρα είχε γεννηθεί και ο πατέρας του και ο παππούς του. Επομένως, ο Ναύαρχος Μιαούλης ονομάζεται γηγενής Υδραίος. Η οικογένειά του υπάρχει στο Νησί από το 1668! Ο πατέρας του έχαιρε της εμπιστοσύνης των Υδραίων και τον εξέλεξαν μέλος της Δημογεροντίας. Όταν στις 27 Μαρτίου 1821 ο Πλοίαρχος Αντώνιος Οικονόμου κάνει επανάσταση στο Νησί, ακολουθεί απόφαση της Δημογεροντίας στις 31 Μαρτίου 1821 που τον αναγνωρίζει και τον αποδέχεται. Το έγγραφο αυτό της αποφάσεως υπογράφει και ο Δημήτριος Βώκος, πατέρας του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη.

euxh.gr:  Μας είπατε πως το επώνυμό του ήταν Βώκος. Γιατί επικράτησε το Μιαούλης;

Εμμανουήλ Πούλος: Το προσωνύμιο και μετέπειτα επώνυμο Μιαούλης δεν το απέκτησε από το "μία ούλοι" όπως πολλοί ισχυρίζονται, αλλά από το πλοίο τύπου μπρίκι που αγόρασε στη Χίο ο ίδιος και ονομαζόταν "Μιαούλ".

euxh.gr:  Μάλιστα, μπορείτε μας μιλήσετε και για το τέλος του Ναυάρχου;

Εμμανουήλ Πούλος: Ο Υδραίος Αρχιναύαρχος της Εποποιΐας του 1821, «έγειρε στη γη να κοιμηθεί κι έγινε η καρδιά του κυπαρίσσι», όπως λέει ένα σύγχρονο άσμα, στις 11 Ιουνίου 1835, 23 Ιουνίου με το νέο ημερολόγιο. Ο Ανδρέας Μιαούλης πέρασε στην Ιστορία και την Αιωνιότητα. Τότε ο Βασιλεύς Όθων έδωσε εντολή να αποσπάσουν από το νεκρό σώμα την καρδιά του και να την ταριχεύσουν. Στη συνέχεια, την τοποθέτησε σε αργυρά Λήκυθο και την απέστειλε στην Ύδρα, γενέτειρα του Ναυάρχου.

euxh.gr:  Κύριε Πούλο, είναι εφικτό  να μας δώσετε  και μια σχετική ιστορική πηγή για τον ήρωα Ανδρέα Μιαούλη;

Εμμανουήλ Πούλος: Κοιτάξτε, υπάρχουν πολλές πηγές. Όμως θα σας έλεγα ότι ι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν όλα τα στοιχεία για αυτά που καταθέτω, στη βραβευμένη μονογραφία που έγραψε η Ιστορικός και Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας, κυρία Ντίνα Αδαμοπούλου μαζί με την επίσης Ιστορικό κυρία Αννίτα Πρασσά με τον τίτλο "Ανδρέας Μιαούλης, 1769-1835, από την υπόδουλη ως την ελεύθερη Ελλάδα", Έκδοση της Εστίας, Αθήνα 2003, έναν τόμο 770 σελίδων! Η Ιστορία δεν παραγράφεται, δεν διαγράφεται και δεν ξαναγράφεται.

euxh.gr:  Και όπως πάντα το συνηθίζουμε , θα θέλαμε να καταθέσετε μια σύντομη ευχή για τους αναγνώστες της ιστοσελίδας μας.

Εμμανουήλ Πούλος: Επειδή διανύουμε την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου, θα ήθελα να ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου η Παναγία μας, η Υπέρμαχος Στρατηγός του Γένους μας, να σκεπάζει την Ελλάδα, την ένδοξη αυτή Πατρίδα μας, που είναι Χώρα Αγίων και Ηρώων. Να προστρέχουμε στην Παναγία μας, όπως ο Ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης, γνωστός για την πίστη του, που είχε την Εικόνα Της στη γέφυρα του πλοίου του. Μάλιστα, αυτή την Εικόνα χάρισε μετά ο ίδιος στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Καλαυρίας στον Πόρο, και φυλάσσεται στην κόγχη του Ιερού Βήματος. Λοιπόν, «Την Παναγία από το φουστάνι», όπως έλεγε και ο Άγιος Παΐσιος και μας διδάσκει με τη στάση ζωής ο Υδραίος Ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης. Σας ευχαριστώ πολύ!

 

Λίγα βιογραφικά στοιχεία:

Ο Εμμανουήλ Πούλος γεννήθηκε στην Ύδρα στις 17 Σεπτεμβρίου 1978, από Υδραίους γονείς και προγόνους. Είναι απόγονος του Πυρπολητή Θεοδώρου Γκιώνη, προγόνου της γιαγιάς του Άννας. Από μικρό παιδί μεγάλωσε μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας και ανδρώθηκε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου Ύδρας, στον οποίο και διακονεί ως Ιεροψάλτης. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής στο Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο Πυροβολικό. Ασχολείται με τη μελέτη της Ιστορίας και της λαογραφίας της γενέτειράς του Ύδρας, την οποία υπεραγαπά. Προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας. Στον ελεύθερο χρόνο του, θα τον δείτε να χάνεται σε περιπάτους στο Νησί του.

 

Ανδρέας Καρίβαλης

Ο Ανδρέας Καρίβαλης είναι Καθηγητής Θεολόγος και Συγγραφέας. Είναι έγγαμος και πατέρας τεσσάρων (4) παιδιών.  

Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.