Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023

Αρχιμ. Κοσμάς: Να ενώσουμε το δικό μας γεμάτο πιάτο …

Κοινοποίηση
Συντάκτης  Ιουλ 18, 2021

To euxh.gr  προσπαθεί να αφουγκράζεται τα προβλήματα που αφορούν το σώμα και την ψυχή.

Για τον λόγο αυτό επικοινώνησε- για άλλη μια φορά- με τον ιεραπόστολο π. Κοσμά Θασίτη*.  Μια κραυγή αγωνίας  ακούσαμε να    μας απευθύνει για «τον άρτο τον επιούσιο» των παιδιών της Μητροπόλεως Κατάγκας και, όχι μόνο! Αλήθεια, πόσο χριστιανοί είμαστε;  Πόσο μας αγγίζει η πείνα των παιδιών που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά;  Πόσο κατανοούμε το μήνυμα του Ευαγγελίου για τον Θεάνθρωπο Χριστό που πεινάει στην Αφρική;

www.euxh.gr: Πατέρα Κοσμά ευλογείτε! Είναι πάντα μεγάλη η χαρά να επικοινωνούμε μαζί σας! Νοιώθουμε πως, με αυτόν τον τρόπο είμαστε χρήσιμοι στη διακονία σας στην Ιεραποστολή. Πείτε μας για τη μεγάλη αγωνία σας, για τη σίτιση των παιδιών της Μητροπόλεώς σας;

Αρχιμ. Κοσμάς Θασίτης: Σας ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον και την επικοινωνία μας αυτή μέσω της ιστοσελίδας euxh.gr. Κοιτάξτε, στον 21ο αιώνα όπου η τεχνολογία έχει εκτοξευθεί στα ύψη και καυχιόμαστε για τον πολιτισμό μας, χιλιάδες παιδιά εδώ, στο Κονγκό της Αφρικής, αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται ακόμη και για  τα άκρως απαραίτητα. Ένα ποτήρι γάλα και μία φέτα ψωμί. Αυτό το διαπιστώνουμε, καθώς επισκεπτόμαστε χωριά της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας, η οποία σε έκταση ισοδυναμεί με δύο Ελλάδες. Συναντούμε περιπτώσεις πολυάριθμων οικογενειών που τρώνε κάθε δύο ημέρες. Προτιμούν οι γονείς να μην φάνε οι ίδιοι, για να χορτάσουν τα παιδιά τους με μπουκάρι (αλεύρι από καλαμπόκι).

www.euxh.gr: Το πρόβλημα της σίτισης εντοπίζεται  μόνο στα χωριά της Μητροπόλεως;

Αρχιμ. Κοσμάς Θασίτης: Όχι μόνο, στο Λουμπουμπάσι, που είναι η συμπρωτεύουσα του Κονγκό, ζούνε παιδιά παρατημένα από τους γονείς τους, απροστάτευτα, με κίνδυνο κάποιοι να τα εκμεταλλευτούν ποικιλοτρόπως και κάποια από αυτά να χαθούν ή να έχουν άσχημο τέλος. Σε σημεία της πόλης βλέπεις ομάδες παρατημένων παιδιών, να ζητάνε βοήθεια για να πάρουνε ένα (pistole) μικρό ψωμάκι, για να ξεγελάσουν την πείνα τους και να περάσουν μόνο με αυτό.

Τέτοια περιστατικά και πολλά άλλα ενώνουν το πάζλ της εικόνας ενός άδειου πιάτου. Όχι μόνο εδώ, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αλλά και σε πάρα πολλές χώρες της Αφρικής συμβαίνει αυτό.

www.euxh.gr: Πατέρα Κοσμά, εμείς πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;

Αρχιμ. Κοσμάς Θασίτης: Πολλές φορές, οι άνθρωποι, συναισθηματικά, προσπαθούμε να κατανοήσουμε με το μυαλό την πείνα των παιδιών. Δυστυχώς, δεν γεμίζουμε τις κοιλιές των παιδιών μόνο με κατανόηση και συμπόνια. Χρειάζεται να γίνουμε ενεργοί. Με ποιον τρόπο; Να γίνουμε κι εμείς ένας κρίκος αυτής της αλυσίδας των αδειανών πιάτων των παιδιών της Αφρικής. Να ενώσουμε το δικό μας γεμάτο πιάτο με το δικό τους το άδειο πιάτο.

Εν κατακλείδι, η μεγάλη ήπειρος που λέγεται Αφρική, έχει τεράστιο γεωργικό πλούτο που μπορεί να θρέψει ολόκληρη τη γη. Όμως, η ίδια δεν μπορεί να θρέψει τα σπλάχνα της, τα παιδιά της. Ας γίνουμε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται για τα παιδιά της Αφρικής.

www.euxh.gr: Νομίζουμε πως πρέπει να παραθέσουμε και τον Τραπεζικό Λογαριασμό της Μητροπόλεως σας για να στηρίξουμε και εμείς την προσπάθειά σας:    

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΕΡΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΑΤΑΓΚΑΣ:

207-296081-80

ΙΒΑΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: GR5401102070000020729608180

Αρχιμ. Κοσμάς Θασίτης: Μάλιστα , αυτός είναι ! Σας ευχαριστούμε πολύ! Εύχομαι,  τουλάχιστον κατά την ώρα της κρίσεως, όταν ανοίξουμε τα χέρια μας μπροστά στο Θεό, μπορεί να μην είναι καθαρά, αλλά να είναι γεμάτα από πράξεις αγάπης.

_________________________________________________________

* Ο Αρχιμ. Κοσμάς Θασίτης γεννήθηκε στην Καβάλα της Μακεδονίας. Σπούδασε Θεολογία και πραγματοποιεί Μεταπτυχιακές σπουδές στον  τομέα της Ιεραποστολής. Διακόνησε σε πολλές νευραλγικές θέσεις στην Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως. Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χρυσοστόμου, από τον Σεπτέμβρη 2019 αποσπάστηκε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και υπηρετεί ως πρωτοσύγγελλος στην Ιερά Μητρόπολη Κατάγκας, πλάι στον  ιεραπόστολο Μητροπολίτη Κατάγκας,  Μελέτιο Γρηγοριάτη.

Κοινοποίηση
Ανδρέας Καρίβαλης

Ο Ανδρέας Καρίβαλης είναι Καθηγητής Θεολόγος και Συγγραφέας. Είναι έγγαμος και πατέρας τεσσάρων (4) παιδιών.  

Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  1. Δημοφιλή
  2. Προτεινόμενα

Ημερολόγιο

« September 2023 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30