Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024

Ο λαός οι ηγέτες και ο πατριωτισμός

Κοινοποίηση
Συντάκτης  Απρ 21, 2018

Η οικονομική κρίση, σα ράπισμα ηχηρό, μας ξύπνησε. Ανέδειξε λάθη των ηγεσιών και του λαού. Δημιουργεί προβληματισμούς, οδηγεί σε αυτοκριτική.

Κάποιοι αναίσθητοι παραμένουν αδιόρθωτοι, άλλοι απογοητεύονται, μεμψιμοιρούν και θεωρούν ότι χάθηκε το παν. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η κρίση μπορεί να αποδειχθεί η αναγκαία ευκαιρία για ανασύνταξη, ελπίζουν και εργάζονται γι’ αυτό. Από την Ιστορία μπορούμε να αντλήσουμε διδάγματα.

Ας φέρουμε λοιπόν στη μνήμη μας τον Παύλο Μελά, ευπατρίδη νεαρό αξιωματικό, αντάρτη Μακεδονομάχο, που πέφτει νεκρός στη Στάτιστα της Δυτικής Μακεδονίας τον Οκτώβριο του1904, και παραδίδεται ήρωας στους σύγχρονους και θρύλος στους νεώτερους. Κάποια επιστολή του σε εύελπι αξίζει να μεταφερθεί στο ευρύτερο κοινό: 
«Η ζωή είναι πόλεμος. Η γη σου είναι φρούριο και χρέος σου η νίκη. Μη μιλάς, να σκέπτεσαι, ν΄ αγαπάς, να μην πονάς. Ένας είναι ο σκοπός σου, ο πόλεμος. Πολέμα για τα ιδανικά σου, για τα Ελληνικά ιδανικά του ανθρωπισμού. Πολέμα για την Μεγάλη Ελλάδα. Άνδρες που περπατούν στη ζωή ευθυτενείς και με γαλήνη, μαθημένοι να πονούν χωρίς να υποφέρουν, να νικούν χωρίς να θριαμβολογούν, να νικώνται χωρίς να μοιρολογούν. Αυτοί είναι οι πραγματικοί άνδρες, θεμέλια γενεών. Αυτοί οι Ευέλπιδες , οι αυριανοί ηγήτορες του Έθνους.
Νεαρέ Εύελπι μάθε και εξασκήσου να είσαι απλός, ολιγόλογος, συγκρατημένος, σεμνός. Λίγα λόγια πολλά έργα. Ανθρωπιά μεγάλη, πειθαρχία, πείσμα, αντοχή. Όποιος σε κοιτά, τα μάτια του να γεμίζουν παλικάρι. Περισσότερο να προσβάλλεσαι όταν σε κυριεύει ο πόνος. Μη θυμώνεις, χειρότερα είναι να χτυπήσεις έστω και εάν μόλις κρατιέσαι με έναν κόμπο στο λαιμό. Να φύγεις είναι δειλία. Μόνος σου αποφάσισες να γίνεις Αξιωματικός.
Απελπισία, ύστερα γελάς και από την μια μέρα στην άλλη γίνεσαι άνδρας, δηλαδή μαθαίνεις να κρατάς μέσα σου τον πόνο και την απορία, έτσι χωρίς να φαίνεται, αλλά να επιμένεις πάντα στον σκοπό σου, στα όνειρά σου. 
Αν προχωρήσω, ακολουθείστε με… Αν υποχωρήσω, σκοτώστε με…Αν σκοτωθώ, εκδικηθείτε με…
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ, Ανθ/λγός Πυροβολικού».

Άλλες εποχές, άλλες νοοτροπίες, χωρίς κάποια πρακτική σημασία σήμερα; Και όμως η επιστολή αυτή κατά ένα μυστηριακό τρόπο ακόμα ζει. Δεν περιλαμβάνεται στα επίσημα στρατιωτικά εγχειρίδια και προγράμματα, δεν προβάλλεται από κάποιους επώνυμους, μεταβιβάζεται όμως προφορικά από γενιά σε γενιά ευελπίδων εδώ και 100 χρόνια.

Η αυτοθυσία του Μελά δεν είναι μια απλή ηρωική πράξη, κρύβει βαθύτερα νοήματα. Ο Παύλος Μελάς ήταν γόνος και γαμπρός ισχυρών οικογενειών της εποχής. Μελάδες και Δραγούμηδες έχουν οικονομική και πολιτική δύναμη Κυρίως όμως είναι πατριώτες. Οι καθημερινές τους πράξεις αναδεικνύουν πατριωτισμό. Γαλουχούν τα παιδιά τους με πατριωτικά ιδανικά και συνεπείς στους λόγους τους δε διστάζουν να τα στείλουν στην πρώτη γραμμή, στο θάνατο ακόμη, όταν εύκολα θα μπορούσαν να τα εξαιρέσουν. Στο ίδιο πνεύμα λίγο αργότερα ο Σοφοκλής Βενιζέλος, γιός του Πρωθυπουργού της χώρας, υπηρετεί ως Λοχίας εύελπις στην πρώτη γραμμή του Βαλκανικού Πολέμου και ο ποιητής και βουλευτής Λορέντζος Μαβίλης, επικεφαλής λόχου εθελοντών, σκοτώνεται στη Μάχη του Δρίσκου κοντά στα Ιωάννινα κατά τον Πρώτο Βαλκανικό πόλεμο. Ο ηρωισμός έχει αναμφισβήτητα την αξία του, αλλά μεγαλύτερη αξία έχει το πατριωτικό φρόνημα, που εμπνέει τις ηρωικές πράξεις. Με αυτό το φρόνημα, με αυτή τη στάση ζωής, η συγκεκριμένη άρχουσα τάξη ενέπνευσε το λαό και τον οδήγησε στο μεγαλείο, αναδεικνύοντας τα καλύτερα στοιχεία που διατηρεί μέσα του χιλιάδες χρόνια.

Πόσοι από τους ταγούς μας σήμερα πολιτικούς, στρατιωτικούς, πνευματικούς, οικονομικούς είναι πράγματι πατριώτες συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, διακρίνονται για ταυτότητα λόγων και έργων, εμπνέουν εμπιστοσύνη και μπορούν να δημιουργήσουν το όραμα, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη όλοι μας;

Ναι, θα βγούμε από την κρίση, αρκεί οι ηγέτες μας ν’ ακολουθήσουν το παράδειγμα Μελάδων, Δραγούμηδων, Βενιζέλων, Μαβίληδων και εμείς ν’ αφεθούμε στο πνεύμα της επιστολής Μελά.

 

Κοινοποίηση
Αλέξανδρος Τρομπούκης

Γεννήθηκε στη Βέροια Ημαθίας (1954).Είναι Υποστράτηγος ε.α. Από το 2010 διδάσκει την Πολιτική Άμυνα στη Σχολή Επιμόρφωσης της ΕΛΑΣ στη Βέροια. Από το 2004 παρουσιάζει εκπομπή με ιστορικά θέματα στο ραδιοφωνικό σταθμό '' Παύλειος Λόγος''. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  1. Δημοφιλή
  2. Προτεινόμενα

Ημερολόγιο

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30