Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ο/Η «μαμάκιας» . . . !

Κοινοποίηση
Συντάκτης  Νοε 16, 2022

Η κατάσταση αυτή παρατηρείται πολύ συχνά, κυρίως στους άντρες.

Ένας άντρας που έχει φτάσει ακόμα και στην ηλικία των 50, με παντρεμένα παιδιά και κάνει ό,τι πει η «μαμά». Έχει τη μάνα του πάνω από τη γυναίκα και τα παιδιά, σε σημείο η γυναίκα να είναι στην άκρη και στην ουσία την οικογένεια τη διοικεί η μάνα του, με απίστευτα χειριστικό τρόπο. Φυσικά ο «μαμάκιας» δεν έγινε μόνος του. Υπήρξε μια νοσηρή σχέση μεταξύ μητέρας και γιοΥ και φτάσαμε στο σημείο ο γιΟς να μην μπορεί να κάνει βήμα χωρίς να πάρει τη γνώμη της μαμάς.

Έχουμε συναντήσει φρικτές καταστάσεις, κάποιες φορές το ζευγάρι  φτάνει σε διαζύγιο ή ο γάμος φτάνει στην πλήρη νέκρωση από τις παρεισδύσεις της μαμάς μέσα στον γάμο. Η νοσηρότητα ξεκίνησε από μικρή ηλικία με την προβληματική ψυχολογικά μαμά να ενοχοποιεί το παιδί της, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε μια χειριστική σχέση όπου  το παιδί  βλέπει τη μαμά ως Θεό και ο ίδιος είναι δούλος της. Γιατί το κάνει αυτό η μαμά; Διότι έχει νεκρή σχέση με τον άντρα της, έχει πολλές ανασφάλειας και αναγκαστικά θέλει να πάρει τα ηνία από το γάμο του παιδιού της για να νιώσει κάποια και ότι κάτι κάνει. Αν την ελέγξεις  θα σου απαντήσει με πάθος : «Μα εγώ ό,τι λέω και ό,τι κάνω είναι από αγάπη προς το παιδί μου». Δεν καταλαβαίνει λόγω της νοσηρότητας που έχει ότι αυτό δεν είναι αγάπη, αλλά θηλιά στο λαιμό του άλλου.  Λυπάμαι που το λέω αλλά πολλές φορές η κατάσταση δεν θεραπεύεται. Το ζευγάρι ή θα χωρίσει ή θα νεκρώσει ή θα πρέπει να κόψει τελείως τους δεσμούς με τη μάνα. Άλλη κατάσταση δεν υπάρχει. Από την άλλη, ο γιος θα λέει : «Έλα βρε γυναίκα, η μανούλα μου μας αγαπάει, μην την παρεξηγείς». Και τελικά δεν γίνεται τίποτα. 

 Για την μητέρα που κάνει τον γιό ή την κόρη της  «μαμάκια»:

Απομακρύνσου αγαπητή μου από τα παιδιά σου, διότι με αυτό τον τρόπο τα καταστρέφεις. Θα μεγαλώσεις ακρωτηριασμένους ανθρώπους που θα είναι «καμένοι» για όλη τους τη ζωή. Αν έχεις μικρό παιδί να προσπαθείς να του καλλιεργείς την ευθύνη, την ανεξαρτοποίηση αλλά και την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του. Μην κρεμιέσαι από το παιδί σου επειδή έχεις νεκρή σχέση με τον άντρα σου, δεν ωφελεί κανέναν μια τέτοια στάση. Αν έχεις παιδί παντρεμένο, σταμάτα να το πρήζεις. Μια φορά την εβδομάδα τηλέφωνο και μην μπαίνεις ανάμεσα στο ζευγάρι. Μην χρησιμοποιείς προστακτική και να έχεις πολλή διάκριση. Να αντιμετωπίζεις το ζευγάρι σαν ΕΝΑ. Πάντα να ρωτάς με ηρεμία και αγάπη.

Αν είσαι «μαμάκιας»:

Για να λέμε ξεκάθαρες κουβέντες. Προσπάθησε να βγεις από αυτή την εξάρτηση με την μητέρα σου αλλιώς καλύτερα να μην παντρευτείς για να μην καταστρέψεις και άλλους ανθρώπους. Αν δεν είσαι έτοιμος να ζήσεις χωρίς τη μαμά σου, μείνε με τη μαμά σου να τελειώνουμε. Τόσο απλά.

Δυστυχώς στην Ελληνική κουλτούρα, είμαστε όλοι μια μεγάλη οικογένεια. Όρια δεν βάζει σχεδόν κανένας και πολλές φορές το μπλέξιμο των σχέσεων άνευ ορίων οδηγεί το ζευγάρι στο γκρεμό και τη διάλυση.

Βάλτε ΟΡΙΑ ! Ακόμα και στη μάνα που σας γέννησε. Δεν είναι κακό, δεν είναι ντροπή, δεν είναι λάθος. Είναι υγεία για όλες τις πλευρές. Ο καθένας οφείλει να έχει τον ρόλο του και να μένει εκεί χωρίς να παραβιάζει τα όρια του άλλου ακόμα και αν είναι το παιδί του.

Αν είσαι παντρεμένος, να θυμάσαι: ΠΡΩΤΑ είναι ο άνθρωπος που παντρεύτηκες και μετά είναι η μαμά σου. Αν τα αντιστρέψεις αυτά απλά θα υπάρξει πρόβλημα.

 Μην ξεχνάμε ότι για όλα αυτά το Ευαγγέλιο έχει ξεκάθαρη θέση: «6 ἀπὸ δὲ ἀρχῆς κτίσεως ἄρ­σεν καὶ θῆλυ ἐποίησεν αὐ­τοὺς ὁ Θεός· 7 ἕνεκεν τούτου καταλείψει ἄνθρωπος τὸν πατέρα αὐτοῦ καὶ τὴν μητέρα, καὶ προσκολληθήσεται πρὸς τὴν γυναῖκα αὐτοῦ, καὶ ἔσο­νται οἱ δύο εἰς σάρκα μίαν..» Μρκ Ι’ 5-8.

Καλές διαχειρίσεις.

π. Σπυρίδων Σκουτής – euxh . gr

Κοινοποίηση
π. Σπυρίδων Σκουτής

Απόφοιτος ΕΙΕΚ Ριζαρείου Εκκλησιαστικής σχολής. Κληρικός Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Εφημέριος Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Νοσοκομείου "ΕΛΠΙΣ".

Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  1. Δημοφιλή
  2. Προτεινόμενα

Ημερολόγιο

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30