Μια πρόσκληση αγάπης στους Νέους

Συντάκτης  19 Απρ, 2018

Αγαπητά μου παιδιά, μην σκανδαλίζεστε από αυτά που βλέπετε μέσα στις ενορίες.

Ελάτε να τα αλλάξουμε! Βοηθήστε τους Ιερείς σας. Κάντε προτάσεις, συζητήστε μαζί τους. Άνθρωποι είναι και αυτοί, πλησιάστε τους. Μπείτε στις επιτροπές , ελάτε στα αναλόγια ώστε να υμνολογήσουμε τον Κύριο. Βοηθήστε από οποιοδήποτε πόστο μπορείτε να φανείτε χρήσιμοι. Μην φοβηθείτε για το τι θα πει ο κόσμος, αλλά το τι θα πει ο Χριστός. Η κουτσομπόλα κυρία που είναι 70 χρονών δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν θέλει, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάποιες τέτοιες συμπεριφορές θα μας απομακρύνουν από τον Χριστό. Ας προσευχηθούμε για αυτήν και για όλο τον κόσμο. Ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα. Η Εκκλησία άλλωστε είναι νοσοκομείο, άρρωστοι είμαστε όλοι. Όλοι είμαστε Εκκλησία , όσοι έχουμε το Άγιο Βάπτισμα είμαστε μέλη του σώματος του Χριστού. Ελάτε δίπλα μας σας περιμένουμε , σας έχουμε ανάγκη διότι είστε το άνθος των ενοριών, ελάτε να μοσχοβολήσει η ενορία νιότη και αναστάσιμη χαρά. Το βάπτισμα μας κάνει "υποψήφιους" Αγίους!!! Αυτός είναι ο εσωτερικός μας πόθος όσο και να θέλουμε να το αρνηθούμε ! .

Παιδιά μου , ο θάνατος δεν υπάρχει. Η ζωή δεν τελειώνει εδώ όπως λέει ένα λαϊκό άσμα. Αντίθετα ο θάνατος είναι απλά ένα επεισόδιο της υπάρξεώς μας , έχουμε και άλλα βήματα να κάνουμε, υπάρχει και άλλη συνέχεια που μας δόθηκε, μας χαρίστηκε ως δώρο μέσα από μια θυσία. Ελάτε ώστε το -Ἀγαπήσωμεν ἀλλήλους, ἵνα ἐν ὁμονοίᾳ ὁμολογήσωμεν- να γίνει βίωμα, να γίνει αγκαλιά εκτός από μία υμνολογική φράση. Ελάτε αυτά που λέγονται να τα ζήσουμε , έτσι απλά.

Παιδιά ελάτε όπως είστε για να γίνετε αυτό που θέλετε βαθιά μέσα σας. Ελάτε ώστε η αναρχία που την βιώνετε ως επανάσταση χωρίς αιτία και αποτέλεσμα, να πάρει πνευματική οσμή και να γίνει ορμή προς την εσωτερική χαρά, την αγάπη χωρίς όρους και την αλλαγή για αυτό που οφείλω να γίνω, για αυτό που έχω προορισμό να γίνω. Στην Εκκλησία η ζωή σας θα χρωματιστεί με ένα νόημα που σφραγίστηκε σε εκείνον τον βυθό της κολυμβήθρας όταν ήσασταν βρέφη. Γίνατε στρατιώτες του Χριστού σε μια μάχη που η νίκη είναι σίγουρη! αρκεί να ταχθούμε μαζί Του.

Νόημα εκτός Εκκλησίας δεν θα βρείτε, θα βρείτε για λίγο. Μόλις όμως περάσει η ηδονή, θα γευτείτε την οδύνη του θανάτου. Στην Εκκλησία ο θάνατος υποκλίνεται σε Αυτόν που τον κατήργησε και πλέον το επεισόδιο του θανάτου είναι απλά μια κοίμηση.

Μην ρωτήσετε να μάθετε για το ποιος είναι ο Χριστός τον οποιοδήποτε, ελάτε στην Εκκλησία να Τον βιώσετε «Γεύσασθε και ίδετε ότι Χριστός ο Κύριος». Οι Εντολές δεν είναι ραπίσματα, αλλά προτάσεις και δρόμοι ζωής. Η Εκκλησία είναι η μητέρας μας, οι εντολές του Κυρίου είναι θεραπευτικοί τρόποι υπάρξεως και όχι εξωτερικές ηθικές. Με την θεμελίωση των εντολών εντός μου βρίσκω το στόχος και απομακρύνομαι από τις αστοχίες (αμαρτίες). 

Μην φοβάστε όταν ακούτε τη λέξη ΑΣΚΗΣΗ. Την ξέρετε πολύ καλά όταν θέλετε να καταφέρετε κάτι π.χ. σε εξετάσεις, σε αθλήματα, σε σχέσεις. Έτσι λοιπόν θέλει και η αγάπη για τον Θεό ώστε να ελαφρώσουμε να φτερά μας για να ελευθερωθούμε. Σας λέμε ότι στην ζωή είναι όλα ωραία και απλά αλλά αυτό παιδιά μου είναι πλάνη. Η ζωή έχει ευθύνη, κάθε βήμα το δικό του κόστος και κάθε πορεία τον δικό της σταυρό. Μην φοβάστε με την χάρη του Θεού όλα διορθώνονται ! Ακόμα τα λάθη και οι πληγές θεραπεύονται πλήρως από έναν Θεό που μας περιμένει με αγωνία να ορμήσουμε στην δική του αγκαλιά. Χωρίς πάλη και αγώνα δεν μπορούμε να καταφέρουμε τίποτα. Αλλά αυτή είναι η ωραιότητα της ζωής, ότι οι στόχοι "κόποις κτώνται" και αυτό έχει την αξία του.

Η άσκηση είναι υποδοχή , άνοιγμα αγκαλιάς να υποδεχτώ Αυτόν που ποθώ και θέλω. Θέλει κόπο η αγάπη παιδιά , μην γελιόμαστε. Πολλές φορές ακόμα σας παγιδεύει η χαρά της ψεύτικης ηδονής νομίζεται οτι εκεί βρήκατε ευτυχία αλλά ξαφνικά έρχεται η πίκρα και η θλίψη της ψυχής γιατί δεν μπορεί να ξεδιψάσει. Η αιχμαλωσία της αμαρτίας είναι ο λύκος με το ένδυμα προβάτου, μην πλανάσθε.

Το τι είναι αμαρτία δεν χρειάζεται να σας το πει μόνο η Εκκλησία, το βιώνετε μέσα στην καρδιά σας και στην ζωή σας. Έχετε κλάψει από αυτό το βίωμα του θανάτου. Από αυτόν τον χωρισμό της υπάρξεως σας από τον ζωοδότη Χριστό. Ελάτε μέσα από την Ιερά Εξομολόγηση να κάνουμε επανασύσταση γάμου με τον Νυμφίο!

Η Εκκλησία δεν είναι αυτό που πιστεύετε ότι είναι ή αυτό που έχετε ακούσει ότι είναι. Δεν είναι δικαστήριο η Εκκλησία αλλά εργαστήριο αγιότητος. Δεν είναι κακό η καλή αμφβισβήτηση, ελάτε με τα εύλογα ερωτήματα σας και θα βρείτε ανοιχτή την αγκαλιά της μητέρας Εκκλησίας.  Βγάλτε από το μυαλό σας το σύστημα "θρησκεία", ο Θεός μας αποκαλύφθηκε και μέσα στην Εκκλησία βιώνουμε αληθινή και πραγματική σχέση μαζί του πρόσωπο με πρόσωπο. Δεν μιλάμε πλέον για θρησκεία αλλά για Εκκλησία για το Σώμα του Χριστού και μια σχέση μαζί του ως πορεία ζωής και κοινωνίας. Στην ορθόδοξη εκκλησία δεν μιλάμε για κάποιον Θεό, δεν φιλοσοφούμε για ένα αόρατο υπερφυσικό ον. Στην αγκαλιά της Ορθοδοξίας Κοινωνούμε τον ίδιο τον Θεό ως Σώμα και Αίμα, γινόμαστε "σύσσωμοι και σύναιμοι" στο μεγαλύτερο μυστήριο του σύμπαντος κόσμου που γίνεται μέσα στους Ι.Ναούς των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Η Εκκλησία είναι αυτό που θα θέλατε να είναι. Μην αφήνετε σκανδαλισμούς να αλλοιώνουν την πραγματικότητα. Ελάτε να δούμε μαζί την ουσία των πραγμάτων, και να έρθουμε σε κοινωνία με το πρόσωπο της Αλήθειας που είναι ο Ιησούς Χριστός.

Υπάρχει ένα τραγούδι που το γνωρίζετε "Ανόητες αγάπες", στην ζωή θα γνωρίσετε πολλές . Στην Εκκλησία σας περιμένει το πρόσωπο της Αγάπης που μόνο αλήθεια ακτινοβολεί.

Πιστέψτε με…

Ελάτε να γνωρίσετε αυτό που πραγματικά είστε.

Έτσι απλά…

Εκεί που χτυπάει η καμπάνα, χτυπάνε και οι χτύποι της καρδιάς σας.  Καλό αγώνα…

π. Σπυρίδων Σκουτής

Απόφοιτος ΕΙΕΚ Ριζαρείου Εκκλησιαστικής σχολής. Εφημέριος Ενοριών Αγίου Γεωργίου Ρεπανιδίου Λήμνου και Γεννήσεως Χριστού Ρωμανού Λήμνου. Υπέυθυνος Νεότητας και Αιρέσεων στην Ιερά Μητρόπολη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου

Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  1. Δημοφιλή
  2. Προτεινόμενα

Ημερολόγιο

« December 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31