Tι είναι ο Κορονοϊός

Συντάκτης  01 Ιουν, 2020

 

Ιατρική Επιστήμη και αλήθεια

Θα πρέπει πρώτα να γνωρίζει κανείς ότι η ιατρική δεν είναι μία «καθαρή επιστήμη» όπως νομίζουν οι πολλοί, όπως πχ τα μαθηματικά.  Υπάρχουν πολλές εναντιούμενες και αλληλοαποκλειόμενες θεωρήσεις, που για την οικονομία της κατανόησης θα ονομασθούν «αποχρώσεις». Κατά δεύτερον  η επιστήμη γενικά δεν είναι φορεύς της απόλυτης αλήθειας. Στην σημερινή εποχή οι επιστήμονες  αναφέρονται σε μία πραγματικότητα  που προσπαθούν να προσεγγίσουν χρησιμοποιώντας  μεθόδους όσον το δυνατόν ακριβέστερες. Επομένως όταν χρησιμοποιείται ο όρος επιστημονική αλήθεια χρησιμοποιείται σχεδόν καταχρηστικά ως μία ευρεία έννοια συναίνεσης της επιστημονικής κοινότητας  καθώς  υπήρξαν πολλές αντιδικίες μεταξύ ρεαλισμού και συμβατικότητας και μεταξύ μοντέλων διάψευσης και επαλήθευσης που αυτή την στιγμή δεν θα πρέπει να μας απασχολήσουν.

Τί να σημαίνει άραγε στην πραγματικότητα από ιατρικής απόψεως ότι υπάρχουν πολλές εναντιούμενες και αλληλοαποκλειόμενες θεωρήσεις; Θα αναφερθούμε στον κορωνοϊό.

Κλινικά ο κάθε άνθρωπος που προσβάλλεται από τον ιό  συμπεριφέρεται εντελώς διαφορετικά.  Ορισμένοι άνθρωποι, θα έλεγα οι πιο πολλοί, δεν έχουν κανένα σύμπτωμα, και ούτε θα καταλάβουν ποτέ ότι προσβλήθηκαν από τον ιόν. Άλλοι εμφανίζουν  πυρετό, ξερό βήχα, προβλήματα στην όσφρηση, γεύση δηλαδή συμπτώματα εποχικής γρίπης,  (μένουν σπίτι μέχρι να γίνουν καλά), άλλοι ακόμη παρουσιάζουν δυσκολία στην αναπνοή που εξελίσσεται σε πνευμονία και θέλουν υποστήριξη οξυγόνου. Άλλοι πάλι εμφανίζουν μαζί με την πνευμονία η οποία πλήττει μεγάλο μέρος του παρεγχύματος αμφοτέρων των πνευμόνων και  διάφορες άλλες επιπλοκές που θα χρειασθεί να διασωληνοποιηθούν στην εντατική, αλλά μετά επανέρχονται. Υπάρχει τέλος και η περίπτωση αυτών  που εμφανίζουν περιπλοκές, όπως πνευμονία  νεφρική ανεπάρκεια, εγκεφαλικά κλπ που τους οδηγούν εις τον θάνατο. Το γιατί αυτής της διαφοροποίησης τώρα τελευταία αρχίζουμε να  καταλαβαίνουμε καλύτερα μετά από τις αυτοψίες που έγιναν σε άτομα που πέθαναν από τον κορωνοϊό στην Ιταλία. Πάντως εξαρτάται από το ανοσιοποιητικό σύστημα και από την όλη κατάσταση υγείας του ασθενούς, γιατί ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, κινδυνεύουν πιο πολύ να οδηγηθούν σε περιπλοκές και σε θάνατο ακόμη.

 Περιγραφή του κορωνοϊού

 Είναι ένας ιός.  Ο Sars-CoV-2 ανήκει εις την οικογένεια των κορωνοϊών, οι οποίοι είναι  αρκετά πολύπλοκοι. Ο ιός δεν είναι ένας ζωντανός οργανισμός, όπως πχ το βακτήριο είναι ένα πρωτεϊνικό μόριο. Ο συγκεκριμένος ιός λοιπόν διαθέτει στο εσωτερικό ένα μόριο RNA, (ένα μόρια το οποίο ομοιάζει με το DNA), που αποτελεί το γονίδιό του. Εξωτερικά αποτελείται από ένα πρωτεϊνικό στρώμα περιτριγυρισμένο από δύο στρώματα λιπιδίων. Αυτή λοιπόν η εξωτερική μεμβράνη περιέχει πολλές πρωτεΐνες, μερικές των οποίων έχουν το σχήμα του αχινούς.

Σύμφωνα με τον Michael Letko του National institute of allergy and infectious diseases της Montana, οι πρωτεΐνες “spike” ( σχήματος αγκαθιού) είναι σημαντικές: λειτουργούν ως  άγκυρες που ο ιός χρησιμοποιεί για να δεθεί σε μία πρωτεΐνη  στην επιφάνεια ενός κυττάρου. Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική γιατί θα μας δώσει μελλοντικά την δυνατότητα να δημιουργήσουμε φάρμακα που θα εμποδίσουν το δέσιμο με αυτές τις πρωτεΐνες. Μία εναλλακτική  στρατηγική θα είναι να χτυπήσουμε τις πρωτεΐνες  που δένουν τον ιό αλλά δεν είναι γνωστό εισέτι το ποιές ακριβώς είναι. Υπάρχουν ορισμένες έρευνες,  όμως δεν θα επεκταθώ περισσότερο καθώς το άρθρο θα γίνει πολύ ειδικό

Αφού λοιπόν ο ιός δεν είναι ένας ζωντανός οργανισμός αλλά ένα πρωτεϊνικό μόριο, δεν μπορεί κανείς να το σκοτώσει, αλλά αποπίπτει αφ᾽εαυτού. Ο χρόνος αποσύνθεσης εξαρτάται από την θερμοκρασία, την υγρασία και από το τον τύπο της επιφάνειας που βρίσκεται. Ο ιός στην πραγματικότητα είναι πολύ εύθραστος γιατί προστατεύεται μόνο από το στρώμα λιπιδίων. Ιδού λοιπόν γιατί ένα σαπούνισμα για παράδειγμα είναι σημαντικό δια να τον αποσυνθέσει, επειδή είναι σε θέση να διασπάσει τα λιπίδια (αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να πλένονται τα χέρια για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με άφθονο αφρό σαπουνιού) Καταστρέφοντας  το στρώμα λιπιδίων, το πρωτεϊνικό μόριο αποσυντίθεται οριστικά

Η θερμοκρασία λειώνει τα λιπίδια, γι᾽αυτό θα πρέπει να πλένονται τα χέρια σε θερμοκρασία υψηλοτέρα  των 25 βαθμών, όπως και τα ρούχα και τα υπόλοιπα. Το ζεστό νερό εξ᾽άλλου δημιουργεί πιο πολύ αφρό γι᾽αυτό και είναι χρησιμότερο. Το αλκοόλ και κάθε μείγμα αλκοόλης πάνω από 65% αποσυνθέτει το στρώμα λιπιδίων εξωτερικώς του ιού.

Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται φάρμακα βακτηριοκτόνα γιατι όπως είπαμε ο ιός δεν είναι ένας ζωντανός οργανισμός όπως τα βακτήρια. Αυτό που δεν είναι ζωντανό δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί από τα αντιβιοτικά. Μπορούμε μόνο να αποσυνθέσουμε την δομή του,  εσωτερική ή εξωτερική όπως είπαμε.

Δεν θα πρέπει ποτέ να τινάζουμε σεντόνια ή ρούχα που φορέσαμε. Ο ιός που είναι εγκλωβισμένος σε μία πορώδη επιφάνεια είναι αβλαβής και αποσυντιθεται αφ᾽εαυτού μετά από 3 ώρες (πορώδης ιστός), 4 ώρες (χαλκός και ξύλο), 24 ώρες (χαρτί), 72 ώρες (πλαστικό). Αλλά αν τινάξουμε ρούχα σεντόνια ή χρησιμοποιήσουμε  σπράυ για να βγάλουμε την σκόνη τα μόρια του ιού εκτινάζονται στον αέρα τουλάχιστον για 3 ώρες και μπορούν να εισέλθουν εντός της ρινός.

Τα μόρια του ιού μένουν σταθερά στο κρύο,  εξωτερικό ή  τεχνιτό όπως το air condition των σπιτιών ή των αυτοκινήτων. Έχουν δε ανάγκη  υγρασίας για να παραμείνουν σταθερά και κυρίως του σκότους. Γι᾽αυτό περιβάλλοντα άνευ υγρασίας, ζεστά, φωτεινά μπορούν να  αποσυνθέσουν τον κορωνοϊό γρηγορότερα.

To υπεριώδες φώς  σε κάθε αντικείμενο που μπορεί να το περιέχει αποσυνθέτει την πρωτεΐνη του ιού. Για παράδειγμα αν θέλουμε να απολυμάνουμε μία μάσκα προστασίας είναι τέλειο. Πρέπει να προσεχθεί το γεγονός όμως ότι αυτό το φως καταστρέφει και τον κολλαγόνο του δέρματος,  δημιουργώντας ρυτίδες και πολλές φορές καρκίνο.

Όταν ο χώρος είναι μικρός και μή αεριζόμενος, θα έχουμε μεγαλύτερη συγκέντρωση του ιού επομένως  η επικινδυνότης αυξάνει. Όταν ο χώρος είναι μεγάλος και αεριζόμενος μειούται η επικινδυνότης.

Θα πρέπει να πλένονται συχνά τα χέρια πριν και μετά το άγγιγμα κάθε βλεννογόνου, τροφής, κλειδαριάς, τηλεχειριστηρίου, τηλεφώνου, κινητού, ρολογιού, υπολογιστού, γραφείου και άλλων επιφανειών και ειδικά όταν χρησιμοποιείται η τουαλέτα.

Ο ιός δεν μπορεί να περάσει από το υγιές δέρμα.

 Τα χέρια που είναι ξερά θα πρέπει να υγροποιούνται με ειδικές κρέμες για να μην υποστεί μικροανοίγματα το δέρμα που θα μπορούν να υποκρύπτουν τον ιό.

Τα νύχια θα πρέπει να είναι κομμένα για να μην έχει την δυνατότητα να κρυφθεί ο ιός...

Πώς γίνεται η μετάδοση του κορωνοιού

Πολλοί κορωνοϊοί μπορούν να μεταδωθούν από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως μετά από μία στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο, παραδείγματος χάριν μεταξύ συγγενών ή ακόμη σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Και ο νέος λοιπόν κορωνοϊός  COVID-19 μπορεί να ματαδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω στενής επαφής.


Με ποιό τρόπο: ο νέος κορωνοϊός είναι ένας ιός που μεταδίδεται δια μέσου στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο. Η κυρία οδός είναι οι σταγόνες αναπνοής (droplets) των μολυσμένων ατόμων δια μέσου:

 1)του σιέλου από τον βήχα ή το φτέρνισμα
 2)απ᾽ευθείας  προσωπικής επαφής
 3)  των χειρών π.χ. αγγίζοντας με  μολυσμένα χέρια (που δεν έχουν ακόμη πλυθεί) στόμα, μύτι και μάτια.
Μπορεί να μεταδοθεί σπανίως και δια μέσου των κοπράνων.

Δεν μεταδίδεται σαφώς από τις τροφές, αλλά θα πρέπει να πλένουμε πολύ καλά τα φρούτα, τα λαχανικά και να είμαστε πολύ επιφυλαχτικοί.

Η μετάδοση του νέου κορωνοϊού μπορεί να γίνει τόσο από άτομα που έχουν συμπτώματα όσο και από αυτά τα άτομα που δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα.

Εν κατακλείδι ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται δια των ανθρωπίνων επαφών και αυτή  είναι η άποψη που οι περισσότεροι γιατροί σήμερα δέχονται.  

 

 

Γεώργιος Καραλής

Ο Γεώργιος Ιωάννου Καραλής, γεννήθηκε στον Βόλο. Αν και ελκύστηκε από την θεολογία παιδιόθεν και υπήρξε μαθητής του αείμνηστου καθηγητού Ιωάννου Ρωμανίδου και του μοναχού Μάξιμου Λαυριώτου, σπούδασε Ιατρική και Χειρουργική στο Πανεπιστήμιο της Γένοβας και εξειδικεύθηκε στην πυρηνική ιατρική. Διετέλεσε επί πολλά χρόνια διευθυντής του ορθόδοξου περιοδικού Italia Ortodossa, εκδίδοντας πλήθος θεολογικών άρθρων και μεταφράζοντας Πατέρες της Εκκλησίας στα Ιταλικά.

Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  1. Δημοφιλή
  2. Προτεινόμενα

Ημερολόγιο

« November 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30