Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023

Να προσέχεις λιγάκι αυτούς τους ανθρώπους . . . Προτεινόμενο

Κοινοποίηση
Συντάκτης  Αυγ 12, 2023

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αφήνουν κάτι να πέσει κάτω. Κρίνουν τους πάντες και τα πάντα, με γνώμονα τον εαυτό τους.

Πιστεύουν ότι εκείνοι είναι καλύτεροι και θα έκαναν τα πράγματα καλύτερα σε σχέση με αυτούς που κρίνουν. Άνθρωποι που μπορεί να είναι φίλοι, συγγενείς, είτε η οικογένειά σου. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι, ότι γίνεσαι αρεστός μόνο όταν κάνεις πράγματα που θεωρούν εκείνοι ότι είναι σωστά με το δικό τους το μυαλό και τις δικές τους συντεταγμένες, οι οποίες πολλές φορές εξυπηρετούν τη δική τους φιλαυτία. Σε περιμένουν στη γωνία, θέλουν όλα να γίνονται, στην οικογένεια, στο σόι, στη φιλία, σύμφωνα με αυτό που έχουν στο μυαλό τους. Αν δεν το εξυπηρετήσεις κάηκες, πήρες κόκκινη κάρτα και μάλιστα σε κάποια συνάντηση μπορεί και να σου το κοπανήσουν κι όλας ότι δεν ήσουν σωστός τότε για τους χ, ψ λόγους. Δεν μπαίνουν ποτέ στη θέση του άλλου. Λειτουργεί μια ζήλεια μέσα τους και όταν δούνε ότι κάποιος είναι σε καλύτερη κατάσταση από εκείνους θα κοιτάξουν να βρουν έστω μια λεπτομέρεια για να τον αποδομήσουν. Τα ξέρουν όλα, πιέζουν τους άλλους πολλές φορές και συνήθως είναι άνθρωποι που δεν έχουν πολλούς φίλους δίπλα τους διότι απλά είναι δύσκολο να τους αντέξει κανείς. Σπάνια θα τους ακούσεις να λένε : «Δεν το γνωρίζω αυτό και θέλω να μάθω». Τα ξέρουν όλα και έχουν απόλυτη άποψη για όλους και για τα πάντα. Φυσικά ό,τι κάνουν είναι το καλύτερο, από την αγορά κάποιου προϊόντος, μέχρι τη δουλειά τους, τα οικονομικά τους , το σπίτι τους, η ενορία τους κλπ, κλπ. Τα κάνουν όλα τέλεια και δεν σηκώνουν κουβέντα.

Αν είναι και μέσα στην Εκκλησία, τότε τα πράγματα έχουν και άλλες διαστάσεις. Νηστεύουν, εξομολογούνται, εκκλησιάζονται, κρατάνε με στρατιωτική πειθαρχία τους τύπους, αλλά δεν μπαίνουν στην ουσία. Αν φάνε κάτι και χαλάσουν τη νηστεία, ή αν τους πει ο γιατρός να φάνε σε κάποια περίοδο νηστείας δεν θα μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ από τις ενοχές. Στο διαδίκτυο τους βλέπεις συνεχώς στα σχόλια να τη λένε σε όλους, να πετάνε δηλητήριο, να έχουν φοβερή τοξικότητα και να νομίζουν ότι κάποιοι είναι. Αν αυτοί οι άνθρωποι δεν μπουν στην εκκλησία με συνείδηση και μετάνοια ενδέχεται να γίνουν χειρότεροι και αν πάρουν και εξουσία; Ο Θεός να μας φυλάει! Αν είσαι Παπάς και έχεις κάποιον τέτοιον άνθρωπο επίτροπο τότε σίγουρα θα περάσεις δύσκολα…

Όλα αυτά προκύπτουν από κόμπλεξ κατωτερότητας που ουρλιάζει εσωτερικά και ζητάει να πατήσει κάπου για να ανέβει. Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ποτέ χαρούμενοι. Πάντα θα βρίσκουν κάτι για να γκρινιάζουν, μιζεριάζουν,  δεν έχουν ενδιαφέροντα και δυστυχώς  αν είναι και γονείς το μεταβιβάζουν και στα παιδιά τους.

Μην κάνεις ποτέ το λάθος να τους πεις ότι δεν συμπεριφέρονται σωστά, διότι θα γίνουν αγρίμια. Άστους να λένε και μην δίνεις σημασία. Κράτα μια απόσταση ασφαλείας και σε όποιον αρέσουμε, τόσο απλά. Ο ύμνος της αγάπης αναφέρει ότι : «Η αγάπη «οὐ ζητεῖ τὰ ἑαυτῆς, οὐ λογίζεται τὸ κακόν» αλλά εκείνοι ζητάνε συγκεκριμένα πράγματα για να είσαι άξιος της αγάπης και της φιλίας τους και φυσικά το μυαλό τους πάντα πάει στο κακό για τους άλλους.

Αν έχεις τέτοιους ανθρώπους στη ζωή σου να τους αγαπάς, αλλά να τους κρατάς σε απόσταση διότι η πολύ κοντινή επαφή θα φέρει πολλές συγκρούσεις, κάτι που δεν χρειάζεται. Απόσταση ασφαλείας, χαμόγελο, αγάπη, προσευχή και όχι πολλά, πολλά, ώστε όλοι να είμαστε χαρούμενοι.

Θέλει προσεκτικές επιλογές με ποιους ανθρώπους θα κάνεις παρέα, θα βάζεις στο σπίτι σου, θα δίνεις χρόνο από τη ζωή σου για να είσαι μαζί τους. Με όποιον δεν νιώθεις όμορφα και δεν αναπαύεσαι κράτα απόσταση και όλα καλά.

Καλό κουράγιο και καλή δύναμη στις επιλογές σου. . .

π. Σπυρίδων Σκουτής  - euxh. gr

Κοινοποίηση
π. Σπυρίδων Σκουτής

Απόφοιτος ΕΙΕΚ Ριζαρείου Εκκλησιαστικής σχολής. Κληρικός Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Εφημέριος Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Νοσοκομείου "ΕΛΠΙΣ".

Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  1. Δημοφιλή
  2. Προτεινόμενα

Ημερολόγιο

« September 2023 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30